Kruidnoten van echte noten
Rond Sinterklaastijd wordt er druk gezocht naar recepten voor kruidnootjes. Soms hebben mensen het trouwens over pepernoten, maar bedoelen ze kruidnoten. Pepernoten en kruidnoten zijn namelijk wel twee verschillende baksels. Het is blijkbaar net zo’n hardnekkig misverstand als het verschil tussen eikels en dennenappels, dat velen schijnt te ontgaan. De kruidnootjes vind ik zelf trouwens het lekkerst; pepernoten zijn vaak klef en taai of juist heel hard. Misschien zijn de pepernoten die je in de winkels koopt oudbakken? De hele “Sint-industrie” begint immers steeds vroeger te draaien. Hoe het ook zij, kruidnootjes kan je gemakkelijk zelf bakken en daar hebben we al een recept van op Lekker Tafelen. Ik heb geen kleine kindertjes meer en mijn kruidnootjes tijd zit er wat dat betreft op; ik hielp vroeger mee om op school samen met de kinderen de nootjes te bakken. Tegenwoordig bak ik “alternatieve” kruidnoten van echte noten. Als je walnoten bakt, omhult met een laagje eiwit en specerijen, dan krijg je hele lekkere nootjes. De smaak doet denken aan de Sinterklaas kruidnootjes en ze hebben sowieso het zelfde effect op je smaakpapillen: je blijft er van snoepen! Ik ga niet beweren dat ze gezonder zijn dan de reguliere kruidnoten. Noten zijn weliswaar heel gezond, maar ook aan deze kruidnoten komt suiker te pas. Echter, voor mensen die lactosevrij en/of glutenvrij moeten eten is het beslist een goed alternatief; er komt geen boter of meel aan dit recept te pas.
Wie het leuk vind, kan deze nootjes ook eens proberen. Enne, ook als je te groot bent voor Sinterklaas zijn de noten natuurlijk lekker! De kruidnoten blijven, in een luchtdichte trommel tenminste een week goed. Ze zijn heerlijk als tussendoor snack, maar je kunt ze ook (in stukjes gehakt) gebruiken om taarten en cakes mee te garneren. Versier je ijs ermee of eet ze op een flensje met een karamelsaus. Mijn recept geeft noten met een bite. Als je de kruiderij te pittig vindt, gebruik dan een standaard speculaaskruiden mengsel.
Kruidnoten van echte noten bak je als volgt
- 450 gram gepelde walnoten
- 120 gram rietsuiker
- 1 tl kaneel (inhoud 5 ml)
- ½ tl zout
- snufje kruidnagel
- snufje kardemom
- een paar snufjes cayennepeper
- merg van een ½ vanillestokje
- 1 eiwit
- bakpapier
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop het eiwit los en schuimig (niet stijf!) in een grote kom. Klop suiker, zout en specerijen door het eiwitmengsel. Schep de noten om met eiwitmengsel en zorg dat ze rondom bedekt zijn. Verdeel de noten over de bakplaat en bak ze in 25-30 minuten goudbruin. Roer ze af en toe om.
Haal de bakplaat uit de oven en laat de noten afkoelen. Het eiwit hard nog wat verder uit tijdens het afkoelen en de noten zullen lekker knapperig worden. Hak de afgekoelde noten desgewenst in grove stukken en bewaar ze in een goed afsluitbare pot.
Je hebt in één keer een hele berg noten, maar ze blijven minstens een week goed. Tenminste, als je er zo lang vanaf kunt blijven!