Helaas is de zomervakantie (alweer) voorbij. Na lekker op vakantie geweest te zijn gaan we weer naar school of aan het werk. Het is even wennen om vroeg op te staan, want na al die uurtjes uitslapen is dat best gek. Gelukkig ben je niet de enige en hebben we er allemaal mee te maken.
De broodtrommeltjes kunnen weer uit de kast worden gehaald en worden gevuld met brood, een salade of een pasta. Een lekker appeltje voor in de ochtendpauze en nog iets te knabbelen voor in de middag. Tja, wat ga je meenemen? Ik zit te denken aan iets lekkers, vind je ook niet? Dit jaar ga je niet voor een pakje koekjes, maar voor zelfgemaakte muffins! Een chocolade-walnoten muffin wel te verstaan met een knapperige bovenkant. Wie houdt er nou niet van een knapperig laagje? Met deze muffins sta je in de blits bij je vrienden of collega’s. Zeg nou zelf, zelfgemaakt en vers is zooo 2014!
Walnoten en chocolade zijn gezond!
Wist je dat walnoten gezond zijn? Walnoten zitten vol met vitamine B1, foliumzuur, fosfor, magnesium, ijzer, zink en kalium. Deze noten zijn goed voor de bloedvaten. En chocolade dan? Chocolade bevat een stofje waar je vrolijk van wordt, namelijk flavonoïden. Dit is ook goed voor de bloedvaten. Neem dan wel chocolade met een hoge cacaogehalte. Daar heb je het meest profijt van. Neem bijvoorbeeld eens rauwe chocolade. De smaak is even wennen, maar wel gezond voor je! Overdrijf niet, want walnoten en chocolade zijn dikmakertjes in grote hoeveelheden.
Chocolade-walnoten kruimel muffins:
Voor 12 muffins
Ingrediënten:
Voor de muffins:
- 300 gram (patent)bloem
- 120 gram witte basterdsuiker
- 90 gram (room)boter
- 2 grote eieren
- 250 milliliter (halfvolle)melk
- 2 handjes gepelde walnoten
- 1 reepje (pure) chocolade (2 blokjes minder voor de kruimellaag)
- 3 theelepels bakpoeder
- snufje zout
- 1 theelepel vanille extract
Voor de kruimellaag:
- klein handje walnoten
- 2 eetlepels (patent)bloem
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- ½ eetlepel (room)boter
- 2 blokjes pure chocolade
Extra nodig: cupcaketray en cakevormpjes
Zorg dat alles op kamertemperatuur is. Verwarm de oven alvast op 200 graden. Doe 12 cupcakevormpjes in de cupcaketray. We gaan eerst de kruimellaag voorbereiden. Hak de twee blokjes chocolade en walnoten in kleine stukjes. Doe in een schaaltje de chocoladestukjes, walnoten, 2 eetlepels bloem, 1 eetlepel witte basterdsuiker en gesmolten boter en meng alles door elkaar. Zet dit opzij, want dat hebben we zo nodig.
Nu gaan we het beslag voor de muffins maken. Hak de chocoladereep in stukjes. Niet te klein, maar ook niet te groot. Doe dit ook met de walnoten. Zeef boven een kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout. Voeg dan de chocolade en walnoten aan het droge mengsel toe en meng alles door elkaar. Laat de boter smelten. Dit kan in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Voeg in een andere kom de boter, eieren, melk en vanille extract toe en meng dit ook goed door elkaar. Nu gaan we snel te werk. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng alles snel door elkaar. Zorg dat je geen ‘losse’ bloem meer ziet en stop dan met mengen. Kleine klontjes geeft niet. Vul de vormpjes tot ¾ met het beslag. Strooi dan de kruimellaag erop en druk dit zachtjes aan. Doe de cupcaketray in de oven en laat de muffins 20 minuten bakken of totdat ze goudbruin zijn. Prik in de muffin om te kijken of deze gaar is. Dit kan met een satéprikker. Blijft er geen beslag aan de prikker hangen? Dan zijn ze goed. Haal ze uit de oven en laat de muffins afkoelen op een rooster.
De muffins kunnen ingevroren worden in een plastic diepvrieszak. Zo kan je langer genieten van je zelfgemaakte muffins. Haal ze de avond van tevoren uit de vriezer en doe ze in een luchtdicht bakje met deksel.