Kwarktaart met stoofpeertjes – Er staat een oude stoofperenboom voor ons huis en de peertjes daarvan zijn nu weer rijp. Vorig jaar zaten er bijna geen peren aan, maar dit jaar wel. De stoofpeertjes zijn lekker op een kwarktaart.
Kwarktaart met stoofpeertjes
Voor 1 taart:
- 10 stoofpeertjes
- kaneelstokjes
- kaneelpoeder
- 3 theelepeltjes suiker
- 200 gram Mariabiscuits
- 100 gram roomboter
- 500 gram kwark
- 200 gram witte basterdsuiker
- 250 milliliter slagroom
- 12 gelatineblaadjes
- 4 eetlepels perensap
- ongeveer 10 walnoten ter versiering
Schil de stoofpeertjes en snijd ze doormidden. Laat het steeltje zitten. Verwijder voorzichtig het klokhuis. Kook ze met een bodempje water, de kaneelstokjes en drie theelepeltjes suiker heel zachtjes voor 30 minuten of tot ze zacht zijn. Laat afkoelen in de pan.
Schenk koud water in een kom en laat hierin de gelatineblaadjes minstens vijf minuten weken. Verkruimel ondertussen de Mariabiscuits en doe de kruimels in een kom. Laat de boter smelten in een pannetje op het fornuis of in een kom in de magnetron. Meng twee eetlepels water door het koekkruim heen.
Neem een springvorm met een doorsnede van 24 centimeter en vet deze in met boter of bekleed de springvorm met bakpapier. Verdeel het mengsel van koekkruimels over de bodem van de springvorm en druk dit goed aan met de bolle kant van een lepel.
Knijp de gelatine uit en meng de gelatine met het perensap. Laat dit mengsel afkoelen.
Neem een schone kom en roer hierin de kwark en de suiker doorheen. Neem een andere kom en klop hierin de slagroom stijf. Spatel dit vervolgens luchtig door het kwarkmengsel. Verdeel dit mengsel over de bodem van Mariabiscuits en strijk het mengsel glad.
Zet de kwarktaart in de koelkast en laat deze minimaal drie uur opstijven. Versier dan de taart met de halve stoofpeertjes en de walnoten. Strooi er wat kaneelpoeder overheen en sprenkel eventueel nog wat perensap over de taart. Eet smakelijk!
Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Onduidelijk recept… Ten eerste staat er niet vermeld dat je de koekkruimels door de boter moet mengen. Nu weet ik dit gelukkig wel, maar tevens staat er niet in dat je het perensap moet verhitten om de gelatine op te lossen en wat je eindelijk met de opgeloste gelatine in perensap moet doen, alleen dat je het moet laten afkoelen ? Ik neem aan dat dit door het kwarkmengsel moet?
“Wat je UITEINDELIJK met de opgeloste gelatine…” moest dat natuurlijk zijn ?♀️
Klopt Mirjam, we zullen het binnenkort herschrijven.