Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lamsboutschijven in Tajine

0 1.429

Puf,puf, met dit hete weer moet niemand eraan denken om een stoofgerecht te maken natuurlijk. Maar de smaak is wél tropisch!!!

Wat kun je toch een heerlijke gerechten maken met lamsvlees. Wij Nederlanders eten het niet zo vaak en dat is best jammer.  Denk je dat lamsbout bewerkelijk is om te maken? Gebruik dan net als  ik lamsboutschijven.  Zo maak je een heerlijk recept met lamsbout  waar iedereen zijn vingers bij aflikt. Bovendien is deze lamsbout een feestje om te zien. Je oogt gegarandeerd bewondering.

Vraag bij je slager om vier lamsboutschijven. Hij hakt de lamsbout dan voor je in plakken van  ongeveer  twee á drie centimeter dik. Ik ga voor mijn lamsvlees altijd naar de Turkse slager. Neem gelijk een zakje lamsvleeskruiden bij de slager mee. Dit is een recept voor de tajine maar je kunt ook een braadpan gebruiken.

tajine

Wat heb je nodig:

 • 4 lamsboutschijven
 • zout en peper
 • lamsvleeskruiden
 • beetje olijfolie
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 knoflookteentjes
 • 1 winterwortel geschild en in schijfjes
 • zakje tutti frutti
 • drie eetlepels honing
 • potje vleesfond
 • 1 glas rode wijn

Dep de lamsboutschijven droog met keukenpapier. Wrijf ze in met de lamsvleeskruiden en een beetje zout en peper. Snijd het vetrandje van de schijven rondom in met een scherp mes. Anders trekt het vlees krom. Bak de lapjes in een koekenpan heel snel om en om in de hete olijfolie. Je mag hier echt maar  een paar minuutjes over doen.
Haal de lamsboutschijven uit de pan en leg ze op een bord. Bak de gepelde en geperste teentjes knoflook in het overgebleven vet. Voeg de in schijfjes gesneden winterwortel toe en bak even mee. Voeg het potje vleesfond toe en de laurierblaadjes en breng het geheel even aan de kook. Voeg de lepels honing toe en daarna het glas rode wijn. Schenk jezelf ook een glaasje in en proost al vast op het resultaat. Leg de lamsboutschijven in de tajine en giet de inhoud van de pan erover heen. Doe nu de tutti frutti bij het vlees in de tajine. Doe het deksel op de tajine.
De tajine kan op het fornuis op een laag pitje of je schuift hem in de over op 160 graden. Bij mij staat hij op het petroleumstelletje op een heel laag pitje.  En nu komt het…..laat de lamsboutlapjes zeker twee uur zachtjes stoven. Dus niet koken. Als je de tajine open doet mag je saus niet borrelen, alleen een beetje langs de randen. In de lamsbout zit een botje en dat geeft straks de heerlijke smaak  aan je saus. Zorg dat de tutti frutti aan alle kanten is bedekt door de saus. Is je saus te veel ingedikt dan kun je er gerust nog wat water of rode wijn bij doen.
Serveer je gerecht in de tajine. Dat ziet er geweldig uit. Geef er couscous en gegrilde courgette bij en je avond kan echt niet meer stuk.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer