Lamskoteletten; Barbecue topper in heerlijke marinade – Ik had het nog niet gedaan dit jaar dus het moest er met dit fraaie weer maar eens van komen. Lamskoteletten roosteren in de tuin op de barbecue. Maak heerlijke marinade met allemaal verse kruiden uit eigen tuin (anders koop je een paar bosjes). Mede door het warme weer groeien de kruiden (en de tomaatjes) buiten explosief. Als je ze hebt….. gebruiken! Koop bij voorkeur vers lam bij een Turkse (of Islamitische) slager. Ze zijn niet alleen verser (door het verloop), maar ook heel veel goedkoper dan bij een Keurslager. Créme de la créme is natuurlijk Texels lam van Nederlandse bodem!
Lamskoteletten; Barbecue topper in heerlijke marinade
- 12-16 verse lamskoteletten
- 7-8 el olijfolie
- Vers sap van ½ citroen
- 8 teentjes knoflook (fijn)
- 4 el vers gehakte tijm
- 4 el vers gehakte rozemarijn
- 4 el vers gehakte oregano
- 1 el vers gehakte munt
- Zeezout
- Zwarte peper vers gemalen
Doe de olijfolie in een glazen schaal. Voeg de vers gehakte knoflook, de verse gesnipperde kruiden en het citroensap toe. Meng goed door elkaar. Neem de lamskoteletten, doe er aan weerskanten zout en vers gemalen peper op. Leg ze in de marinade en draai ze een paar keer om. Dek de schaal af met plastic folie en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Die smaken trekken dan lekker in het vlees. Haal de schaal eruit en laat eerst op kamertemperatuur komen! Leg ze dan op een hete barbecue en rooster ze dan medium rare (3-5 minuten aan elke kant) gaar en bruin. Smeer af en toe in met een restje marinade. Haal ze er dan af, bedek ze onder aluminium folie en laat minimaal 6 minuten rusten. Zo blijven ze botermals. Nu lekker kluiven want zo lekker eet je ze alleen bij een Griek. Nog een tip: indien je veel verse kruiden hebt in je tuin, pluk, hak ze fijn en vries ze in. Zo heb je de hele winter gratis verse biologische kruiden!
Rooster er gelijk wat verse aardappels bij mee (in de schil), serveer met geroosterde tomaten of tomatensalade en je hebt een feestmaal.