Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lasagne met cavolo nero, pompoen en spekjes

0 1.218

Lasagne met cavolo nero, pompoen en spekjes – Cavolo nero, oftewel palmkool, komt uit Italië. Het lijkt op boerenkool, maar is zachter in smaak en knapperiger. Ik ben eens gaan kijken op het internet wat Italianen doen met cavolo nero. Ribollita kwam ik tegen, een groentesoep met brood, bonen en cavolo nero. Daarnaast waren er diverse pastagerechten te vinden waaronder lasagne. Vooral in Toscane wordt veel met cavolo nero gedaan.

Op diverse Italiaanse sites stond vermeld dat je de harde kern uit het blad moet halen. Gebruik je een zakje voorgesneden cavolo nero dan hoeft dat niet. Ik heb alleen de dikste nerven er een beetje uit geselecteerd. Ik kwam daaromtrent nog een goede tip tegen: gooi die nerven niet weg maar gebruik ze voor soep. Ik hou van dit soort tips!

In de lasagne gaat nog een halve pompoen. Bij mij was dat mijn laatste pompoen uit de moestuin. Met de andere helft van de pompoen is nog veel lekkers te maken. Als je de pompoen in blokjes snijdt, 15 minuten kookt in wat water, afgiet en pureert, kan je nog alle kanten op met de pompoenpuree: van pompoenmuffins tot pompoengnocchi.


lasagne cavolo nero4Lasagne met cavolo nero, pompoen en spekjes

  • 1 pak lasagnebladen
  • 400 gram (1 zak) fijn gesneden cavolo nero
  • ½ fles (butternut)-pompoen, van schil ontdaan en in kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 200 gram gerookte spekjes
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • Zout, peper
  • 6 takjes tijm, de blaadjes
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 C.

Haal de hele dikke nerven uit de cavolo nero en blancheer de bladen 5 minuten in kokend water. Doe de cavolo nero in een vergiet en spoel af met ijskoud water om het kookproces te stoppen. Bak in een pan met een scheutje olijfolie de ui aan en daarna de pompoen. Bak 5 minuten en doe ze dan in een schaal. Bak in pan nog even de spekjes aan. Zet de pan uit.

Doe in een steelpannetje de boter en laat de boter smelten op laag vuur. Voeg dan de bloem toe en bak een paar minuutjes de bloem en de boter. Voeg dan het melk toe en blijf goed met een garde roeren totdat er een egale, gebonden saus is. Kruid met zout en peper.

Vet een ovenschaal in en start met een laag cavolo nero (de helft), sprenkel hier de helft van de pompoenblokjes, ui en spekjes over, kruid met zout en peper en de helft van de tijm, strooi er een beetje kaas over en verdeel ongeveer een kwart van de saus hierover. Bedek dan deze laag met lasagnebladen. Herhaal de eerste laag en dek deze weer af met lasagnebladen. Verdeel dan de laatste helft van de saus hierover en bestrooi met Parmezaanse kaas.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven. De lasagna is in 30-40 minuten gaar. Bedek eventeel met aluminiumfolie als de bovenkant al bruin wordt voordat de kooktijd om is.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer