Lasagne van koolrabi – Koolrabi wordt ook soms wel eens meiknol genoemd en is een groente die afstamt van de witte kool. Zowel de knol als de bladeren zijn eetbaar. Als je koolrabi rauw gebruikt smaakt hij selderachtig. Bereid denken we aan bloemkool, maar dan nog wel iets pittiger.
Gebruik liefst jonge en kleine knolletjes die zijn zachter en sappiger van smaak en minder houtig en vezelig dan de grote.
In dit recept doet de koolrabi dienst als blaadjes om onze lasagne klaar te maken. Dus een gezondere versie dan met deegbladeren. Willen jullie je ook eens culinair en gezond laten verrassen dan is dit gerecht zeker een toppertje om zelf te maken.
Koolrabi; een bijzonder knolletje!
Een prachtig lichtgroen, en soms ook paars, knolletje, dat een beetje tot de vergeten groenten behoort. Jammer, want koolrabi is heerlijk!
Lasagne van koolrabi
Voor 2 personen:
2 koolrabi, met de mandoline in schijfjes gesneden
1 sjalot, fijn gesnipperd
1 knoflookteentje, fijngehakt
½ rood pepertje, fijngehakt
300 g kalfsgehakt
1 courgette, gewassen en geraspt
1 blik kerstomaten met sap van 400 g
125 g mascapone
100 g gruyère kaas
1 tl oregano
1 tl tijm
scheutje olijfolie
Verwarm een pan met gezouten water en laat daarin de in schijfjes gesneden koolrabi gedurende 3 min. blancheren. Giet af en koel ze dadelijk af in koud water. Laat uitlekken.
Laat een scheutje olijfolie opwarmen in een de pan en stoof daarin de sjalot, het knoflookteentje en de partjes rode peper. Voeg het gehakt toe en bak het rul tot dit bruin is.
Wanneer het gehakt klaar is doe je er de geraspte courgette bij. Laat nog even aanstoven.
Verwarm de kerstomaten met het sap en kruid af met de oregano en de tijm. Voeg de mascarpone toe en haal van het vuur.
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en nu gaan we aan de opbouw van de lasagne beginnen.
Doe de helft van het groentegehakt in de schaal. Leg hierop de helft van de koolrabi plakken.
Hierop schep je de helft van de kerstomaten met mascarpone op. Herhaal dit en eindig met een laagje passata en een laagje gruyère kaas. Zet de ovenschaal gedurende een 40 minuten in de oven.
Tafel lekker
Het was even een werkje maar zeer de moeite waard! Echt heerlijk!