• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 1, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Lavendelmeringue met aardbeien en hemelse room

door Redactie
in Nagerecht, Recepten
0
0
lavendelmeringue met aardbeien

Lavendelmeringue met aardbeien en hemelse room – Toetjes maak ik eigenlijk vooral voor een van mijn vriendinnen. Die is er zo dol op dat ze er een apart  maagje voor heeft, zoals ze zelf zegt. En als het om dit gerechtje gaat zou ik zelf ook wel een aparte maag willen hebben; ik kan er van blijven eten. Hollandse aardbeien alleen al- de lambada’s vind ik op dit moment het lekkerst- zijn natuurlijk van zichzelf een feestje. En door wat fijngestampte, gedroogde lavendelbloemetjes aan het meringueschuim toe te voegen krijg je een heel aparte en verfijnde smaakcombinatie. (Gedroogde lavendelknopjes die geschikt zijn voor consumptie (onbespoten) kan je kopen in natuurvoedingswinkels of bij groothandels zoals de MAKRO.) De room die je bij de meringue en het fruit geeft, krijgt ook zo’n mooi smaakje mee; van het oranjebloesemwater en de honing. Wie wel eens vaker met oranjebloesemwater werkt, weet waar ik op doel; je krijgt er bijna vleugeltjes van… Zowel voor de lavendel als voor het geurige watertje geldt overigens: gebruik met mate, anders zit je ‘au de cologne’ te eten.

Het is wat werk, maar je kan alles in stappen doen en eventueel een dag van te voren maken.

De hoeveelheid eiwit is voldoende om  8 meringues van te bakken. Heb je een gezinnetje van vier en maak je een grote toet, dan eet je per persoon twee van die meringues op. Je kan het ook wat bescheidener houden en iedereen één schuimpje geven. De meringues en de overgebleven room kunnen ook de volgende dag nog gegeten worden.

Lavendelmeringue met aardbeien en hemelse room

Voor 4 tot 8 personen

voor de meringue

  • 2 el gedroogde lavendelknopjes
  • 110 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eiwitten

erbij

  • bakje aardbeien (lambada)
  • eventueel extra: frambozen, bessen en bramen

voor de room

  • 200 ml slagroom
  • 2 el dikke Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 el (lavendel)honing
  • 1-2 el oranjebloesemwater

De meringues bakken

Verhit de oven voor op 120 ⁰C en bekleed een bakplaat met bakpapier

Zet de afgewogen hoeveelheid suiker klaar in een kom. Stamp de lavendel fijn in een vijzel en zeef de bloemetjes daarna boven de suiker in een fijnmazige zeef (een theezeefje werkt goed). Je gebruikt alleen het fijne gruis dat door het zeefje heen komt, de achtergebleven grovere stukjes gooi je weg. Zo voorkom je dat de lavendelsmaak te opdringerig wordt en krijg je geen harde stukjes in je meringues. Roer suiker en lavendelgruis goed door elkaar.

Klop de eiwitten (in een absoluut vetvrije kom) tot ze bijna stijf zijn en voeg dan al kloppend de helft van de lavendelsuiker in een straaltje toe. Klop door tot alle suiker is opgenomen en voeg dan de andere helft toe. Klop verder tot je een zo stevig mogelijk schuim hebt.

Verdeel het schuim in 8 bergjes of cirkeltjes over de bakplaat. Bak de meringues 10 minuten op 120 ⁰C en verlaag de temperatuur dan naar 100 graden. Bak de meringues nog ongeveer 5 kwartier, controleer tussentijds of ze niet te hard gaan (verkleuren). Zet de temperatuur van je oven in dat geval nog iets lager. Zet de oven uit en laat de meringues nog zo’n half uurtje nadrogen. Neem ze uit de oven laat ze afkoelen. Ze zijn goed als ze mooi wit zijn gebleven. Bros aan de buitenkant en van binnen nog net niet helemaal kurkdroog. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.

De hemelse room

Oranjebloesemwater is te koop in toko’s,  Turkse- en Marokkaanse winkels

Roer de honing in een klein schaaltje los met het oranjebloesemwater en klop de yoghurt erdoor. Klop de slagroom in een andere kom tot bijna stijf en giet er dan al kloppend het yoghurtmengsel bij. Klop door tot je een mooie stevige room hebt. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Maak de bordjes op zoals op de foto (met een of twee meringues) of schep of spuit een toef room naast de schuimpjes. Zet de overgebleven room op tafel en laat iedereen naar hartenlust bijscheppen.

 Je kunt deze meringues ook bij een (high) tea serveren.

Tags: Fruit - Aardbeienseizoen
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Belegde broodjes
Ontbijt en lunch

Belegde broodjes voor een luxe lunch of picknick

aardbeienjam
Kookschool

Aardbeienjam

Wentelteefjes met kwark en aardbeien
Ontbijt en lunch

Wentelteefjes met kwark en aardbeien

Aardbeien tiramisu
Nagerecht

Aardbeien tiramisu

Smoothie van aardbeien en sinaasappel
Ontbijt en lunch

Smoothie van aardbeien en sinaasappel

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Mango mousse
Nagerecht

Mango mousse

Zet de tropen op tafel met deze mango mousse. Een heerlijke fris en romig nagerecht met slagroom, of voor een...

Lees verder
Pastinaaksalade

Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak!

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Handige kooktips

mango snijden
Kookschool

Mango snijden doe je zo ( Drie manieren )

Je hebt een mango gekocht maar weet niet goed hoe je een mango moet snijden. Wij geven je 3 manieren...

Lees verder
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

rijpe mango

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Redactie op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • friedymachielsen@gmail.com op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Stans op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • Redactie op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Anita op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Redactie op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties
  • M.L. Ambrosius op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen