Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lekker knapperig gebakken speltdesem-speltbrood

2 610

Lekker knapperig gebakken speltdesem-speltbrood – Ook heel erg lekker dit knapperige speltdesem-speltbrood. En wanneer je het, in boterhammen gesneden, in de vriezer bewaard, dan kun je dagenlang van dit heerlijke, verse brood genieten. Ik had nog niet eerder van speltbloem een desem gemaakt, maar dat blijkt dus prima te gaan. Iemand in de plaatselijke natuurvoedingswinkel vertelde mij dat ze speltdesem ook op bestelling leveren. Dus wanneer je het niet ziet zitten om zelf een speltdesem starter te maken en onderhouden, maar wel dit heerlijke brood wilt bakken, informeer dan eens bij een molen of natuurvoedingswinkel. Doen hoor, want je weet niet wat je mist.

Het brood op de foto had ik iets langer moeten laten rijzen en/of iets dieper moeten inkerven, nu is het gescheurd op een plaats waar ik het eigenlijk niet had willen hebben. Maar de smaak was er niet minder om!

Benodigdheden:

 • 200 gr speltbloem + 200 gr speltvolkorenmeel
 • 8,5 gr bakkerszout
 • 1 el vloeibare honing
 • 150 gr. speltdesem
 • 210 ml lauwwarm water
 • rijsmand, pitriet
 • oven(pizza)steen
 • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer dit goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar alle natte benodigdheden in. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen. Laat het dan, afgedekt met een badmutsje (of plasticzak) 20 min. rusten.

Laat dan het deeg ca. 10 min. kneden in de kneedmachine (Kenwood) op stand 2. Wanneer er een soepel deeg is ontstaan, kun je even testen met een klein stukje deeg of het inderdaad klaar is. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 2 tot 3 uur rijzen.

Strooi meel in het pitrieten rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal, strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plasticzak (pendaalemmer), een beetje opgeblazen. Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 4 á 5 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is. Het deeg komt dan tot aan de bovenrand van het rijsmandje.

klik hier voor een voorbeeld hoe je een bol van het deeg vormt:

Verwarm de oven, met daarin de pizzasteen, voor op 220 graden. Plaats daarna het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snij het deeg, met een scherp mesje of een lame, in. Zodat het niet gaat scheuren tijdens het rijsproces in de oven. Sluit de oven en bak het brood in ca. 30 tot 35 min. goudbruin.

Laat het brood op een rooster goed afkoelen, voordat je het gaat snijden.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Alex zegt

  Ik was overijverig vanmiddag en heb twee van deze broden gebakken. Ohh wat is dat lekker en het ruikt… Mmmmm… Goed gedaan Sandra 😉

  1. Xandra (Lekker Tafelen) zegt

   Thnx, spelt is bijzonder lekker en heel gezond. Smikkel ze!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer