- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Lekker koekjes bakken; voor elk wat wils

Een middagje koekjes bakken is een leuke bezigheid voor jezelf maar ook met je kinderen. Natuurlijk kun je daar talloze recepten bij bedenken. Laat dat mix pak maar in de supermarkt staan want van een paar ingrediƫnten bak je heel veel verschillende koekjes. Een trommel vol lekkers!


Spritsjes

Beboter een bakplaat. Verwarm de oven voor op 150 graden. Roer boter, basterdsuiker, zout, ei, citroenrasp en kaneel tot een romige, lichtgekleurde massa. Meng het bakmeel in gedeelten voorzichtig door het mengsel. Voeg als het deeg te stijf is wat melk toe. Doe het deeg in een spuitak met een grof gekartelde spuitmond. Spuit brede zigzagrepen met een onderlinge afstand van 3 cm. op de bakplaat. Plaats de bakplaat midden in de voorverwarmde oven en bak de sprits in ca. 30 minuten gaar en licht zandkleurig. Snijd de repen sprits in stukken en neem ze van de bakplaat. Laat even afkoelen.

Goudse moppen

Beboter een bakplaat. Verwarm de oven voor op 175 graden. Zeef de bloem, basterdsuiker en zout in een kom. Voeg boter en ei toe en snijd de boter met twee messen in kleine blokjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het deeg afgedekt ca. 30 minuten in de koelkast opstijven.
Bestuif het aanrecht en een deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm. dik. Maak met een mes ruiten op het deeg en bestrooi het deeg met suiker. Verdeel het deeg in stukken van 5 cm. lang en 1 cm. breed. Leg de stukken met een onderlinge afstand van 3 cm. op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de Goudse moppn in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.

Kletskoppen

Beboter een bakplaat. Verwarm de oven voor op 210 graden. Zeef de basterdsuiker in een kom. Voeg boter, kaneel en zout toe en klop het geheel met een staafmixer of keukenmachine tot een romige massa. Meng bloem en amandelen er in gedeelten door. Vorm kleine balletjes van het deeg met een doorsnede van 1 cm. Leg de balletjes met een onderlinge afstand van 8 cm. op de bakplaat. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak in ca. 5 minuten tot dunne koekjes. Haal de koekjes met een spatel van de plaat en laat ze afkoelen en bros worden.