Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lekker zelf bakken: zachte, witte, zadenbolletjes

2 652

Nu de herfst weer voor de deur staat en we meer tijd binnen zullen doorbrengen, komen nieuwe (broodbak) recepten goed van pas. Deze keer een variatie op mijn Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad. Je maakt de verse en zachte witte bolletjes van tarwebloem. Neem dan wel een goede, ongebleekte kwaliteit tarwebloem van de plaatselijke molen of ga naar een goede natuurvoedingswinkel. Ik koop mijn meel bij molen De Zandhaas. Alleen de winkel onderin de molen is al een beleving op zich. Misschien een leuk uitje voor in de herfstvakantie?

Benodigdheden:

  • zachte bolletjes bakken400 gr tarwebloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr bakkerszout
  • 5 el rijstolie
  • 2 el (palm)suiker
  • 300 ml lauwwarme melk + wat extra op mee te bestrijken
  • 2 el (gebroken) lijnzaad
  • 2 el zwarte sesamzaadjes, maar bruine sesam kan natuurlijk ook
  • 6 el zonnebloempitten

Werkwijze:
Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook de melk en rijstolie.

Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de melk en rijstolie toevoegen. In een kneedmachine (Kenwood) ca. 8 tot 10 min. laten kneden of ca. 10-15 min. rustig met de hand kneden. Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.= 1 ste rijs. Deeg moet in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in ca 12 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic (een opengeknipte plasticzak bijv.) Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Plastic zak verwijderen, de bolletjes lichtjes bestrijken met wat lauwwarme melk en de bakplaat in het midden van de oven schuiven. Bak de bollen in ca.12 tot 15 minuten goudbruin.

Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: De broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. monique zegt

    geweldig! ,ik kan nu lekker bezig zijn in de herfst en op de kleintjes letten .

    DANK U WEL!

    1. Xandra(Lekker Tafelen) zegt

      Graag gedaan! Veel plezier met het bakken van deze lekkere broodjes.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer