Een koude dag in het voorjaar? Even geen zin in een salade, of een andere lichte hap? Probeer dan deze lente quiche. Boordevol verse groenten, eieren (pasen) en spek. Een feestelijk gerecht, maar ook een voedzaam gerecht en hij staat in een mum van tijd dampend op tafel.
Lente quiche
- 500 gram bladerdeeg (ca. 10 plakjes) Ik houd van een stevige quiche
- 500 gram verse spinazie (gewassen, harde stelen verwijderd)
- 400 gram broccoli, in roosjes
- 200 gram spek, in blokjes of reepjes
- 4 eieren
- 250 ml. slagroom
- 150 gram geraspte goudse kaas
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg de vorm royaal met bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem. Bak de bodem 10 minuten. Breng ondertussen water aan de kook. Doe de broccoli (eerst de dikkere stelen, 4 minuten later de roosjes) in het water en kook beetgaar. Schep met een schuimspaan uit de pan. Doe het spinazieblad in het kookwater en blancheer dit 2 a 3 minuten. Laat zowel spinazie als broccoli goed uitlekken! Haal de bladerdeegbodem uit de oven. Verdeel broccoli en spinazie over de bodem.
Bak de spekblokjes uit. Verdeel over de groenten.
Klop de eieren los met de room en breng flink op smaak met zout en peper. Schenk dit mengsel over de quiche. Verdeel de kaas naar keuze erover.
Tip: Durf te variëren met de kaas. Hier nemen we Goudse kaas, maar haal het liefst een verse en unieke streekkaas uit eigen buurt. Kies voor Boerenkaas of voor een mooie blauwschimmel.
Bak de quiche in ruim een half uur goed gaar. Het bladerdeeg moet knapperig zijn en de kaas goudbruin.
Serveer de quiche met een verse salade van de eerste Hollandse tomaatjes.
Super lekker ……. Ook met spekjes en knoflook gemaakt!
heerlijke quiche die bij het hele gezin in de smaak valt! Ik heb nog een rode puntpaprika toegevoegd, en een uitje en teentje knoflook meegebakken met de spekjes.. Lekker wat extra kleur en bite!