Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lenterolletjes, een loempia zonder frituren

Deze lenterolletjes zijn heerlijke koude pakketjes van rijstpapier. Met de vulling kun je onbeperkt variëren. Serveer als lunch of als makkelijke maaltijd.

0 5.679

Lenterolletjes, een loempia zonder frituren – Vietnamese Nem’s, Goi Cuon of springrolls, bijzondere namen voor iets dat wij een “koude loempia” zouden kunnen noemen. Gelukkig hebben ook wij de stap naar “lenterolletjes” gemaakt en klinkt het meteen een stuk smakelijker. Deze lenterollen zijn heerlijke koude pakketjes gemaakt van rijstpapier. Je zou ze ook kunnen frituren, maar de koude versie is wel de manier waarop ze vooral in Vietnam gegeten worden. Daar worden ze op elk moment van de dag gegeten, en waarom niet. Prima als lunch, maar net zo makkelijk een avondmaaltijd met een wat steviger vulling. En omdat ze zo snel klaar zijn kan je ze ook als tussendoortje maken.

Het rijstpapier wordt gemaakt van rijstmeel, zout en water en steeds vaker met een toevoeging van tapioca (gemaakt van cassavewortel) voor wat extra elasticiteit. Vroeger werden dit mengsel heel dun over bamboematten uitgesmeerd en gedroogd waardoor ze hun karakteristieke ruitvorm kregen. Ik kan me niet voorstellen dat dit nog steeds op deze manier gebeurt, maar de meeste rijstvellen die je nu kan kopen hebben nog steeds deze ruitvorm in het papier staan. Ik haal de rijstvellen bij de toko, een pak van ongeveer 40 vellen. Omdat ze goed en lang te bewaren zijn in een gesloten plastic zak buiten de koelkast kan ik ze, wanneer ik ze nodig heb, er zo per stuk uithalen.


Lenterolletjes, een loempia zonder frituren

Het maken van deze rolletjes bestaat uit maar een paar stappen en je hebt niet meer nodig dan je ingrediënten en een grote kom met warm water.

Je weekt in de kom een aantal seconden je rijstpapier tot het zacht is. Dat zal tussen de 10 en 30 seconden zijn, afhankelijk van hoe warm je water is. Het nu slappe, bijna doorzichtige papier leg je plat neer en je kan direct beginnen met het maken van je pakketje. Dit doe je door in het midden de ingrediënten neer te leggen, de kant die het dichtst bij je is erover heen te leggen, de zijkanten in te vouwen en het verder strak op te rollen. Een beetje zoals je een kadootje verpakt. Het rijstpapier plakt vanzelf aan elkaar. Probeer het niet te strak te rollen, het papier gaat dan scheuren. Ik heb zelf een blad kropsla genomen en daarop de rest van de ingrediënten gelegd omdat ik dat makkelijker vind rollen en er minder kans is dat een scherp randje door je papier heen prikt.

En waarmee vul je de loempia? Met dat waar je trek in hebt, zolang het maar koud is:

  • Fijngesneden groenten zoals reepjes wortel, komkommer, courgette, paprika, kool, zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes (uitgelekt), wat taugé of een blaadje kropsla doen het prima in een loempia.
  • Trek in kip? Dan eerst je kip warm bereiden (of een restje van gister gebruiken), even laten afkoelen en dan gebruiken in je lenterolletje.
  • Ook garnalen, zalm, surimi, tonijn (rauw en dun gesneden) of gerookte makreel smaken heerlijk in een lenterol.
  • Reepjes rundvlees (restjes) of wat uitgebakken spekjes, reepjes ham, maar ook dun gesneden vleeswaren zijn lekker om in een rolletje te verwerken.
  • Tofoe, rijstvermicelli en ook gewone soepvermicelli kan je gebruiken om een mooie massa te maken.
  • Kruiden: basilicum, peterselie, koriander, munt voor een heerlijke garnering.

Combineer, probeer en serveer met een lekkere pittige chilisaus of een dikke zoete Hoisinsaus om te dippen!

Kies je ervoor om de rolletjes vooraf te maken dan kan je ze het best bewaren onder plastic folie en in de koelkast. Doe dit alleen niet te lang van te voren omdat je verse ingrediënten misschien gaan uitdrogen. Maar je kan natuurlijk ook alles op tafel zetten met een grote kom warm water en een ieder zijn eigen lenterolletjes laten maken. Een leuk alternatief voor een wrap!

Eet lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More