• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Lenterolletjes, een loempia zonder frituren

door Marlene Stolte
in Recepten
0
0
Lenterolletjes, een loempia zonder frituren

Lenterolletjes, een loempia zonder frituren – Vietnamese Nem’s, Goi Cuon of springrolls, bijzondere namen voor iets wat wij een “koude loempia” zouden kunnen noemen. Gelukkig hebben ook wij de stap naar “lenterolletjes” gemaakt en klinkt het meteen een stuk smakelijker. Deze lenterollen zijn heerlijke koude pakketjes gemaakt van rijstpapier. Je zou ze ook kunnen frituren, maar de koude versie is wel de manier waarop ze vooral in Vietnam gegeten worden. Daar worden ze op elk moment van de dag gegeten, en waarom niet. Prima als lunch, maar net zo makkelijk een avondmaaltijd met een wat steviger vulling. En omdat ze zo snel klaar zijn kan je ze ook als tussendoortje maken.

Het rijstpapier wordt gemaakt van rijstmeel, zout en water en steeds vaker met een toevoeging van tapioca (gemaakt van cassavewortel) voor wat extra elasticiteit. Vroeger werden dit mengsel heel dun over bamboematten uitgesmeerd en gedroogd waardoor ze hun karakteristieke ruitvorm kregen. Ik kan me niet voorstellen dat dit nog steeds op deze manier gebeurt, maar de meeste rijstvellen die je nu kan kopen hebben nog steeds deze ruitvorm in het papier staan. Ik haal de rijstvellen bij de toko, een pak van ongeveer 40 vellen. Omdat ze goed en lang te bewaren zijn in een gesloten plastic zak buiten de koelkast kan ik ze, wanneer ik ze nodig heb, er zo per stuk uithalen.

Lenterolletjes, een loempia zonder frituren

Het maken van deze rolletjes bestaat uit maar een paar stappen en je hebt niet meer nodig dan je ingrediënten en een grote kom met warm water.

Je weekt in de kom een aantal seconden je rijstpapier tot het zacht is. Dat zal tussen de 10 en 30 seconden zijn, afhankelijk van hoe warm je water is. Het nu slappe, bijna doorzichtige papier leg je plat neer en je kan direct beginnen met het maken van je pakketje. Dit doe je door in het midden de ingrediënten neer te leggen, de kant die het dichtst bij je is erover heen te leggen, de zijkanten in te vouwen en het verder strak op te rollen. Een beetje zoals je een cadeautje verpakt. Het rijstpapier plakt vanzelf aan elkaar. Probeer het niet te strak te rollen, het papier gaat dan scheuren. Ik heb zelf een blad kropsla genomen en daarop de rest van de ingrediënten gelegd omdat ik dat makkelijker vind rollen en er minder kans is dat een scherp randje door je papier heen prikt.

En waarmee vul je de loempia? Met dat waar je trek in hebt, zolang het maar koud is:

  • Fijngesneden groenten zoals reepjes wortel, komkommer, courgette, paprika, kool, zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes (uitgelekt), wat taugé of een blaadje kropsla doen het prima in een loempia.
  • Trek in kip? Dan eerst je kip warm bereiden (of een restje van gister gebruiken), even laten afkoelen en dan gebruiken in je lenterolletje.
  • Ook garnalen, zalm, surimi, tonijn (rauw en dun gesneden) of gerookte makreel smaken heerlijk in een lenterol.
  • Reepjes rundvlees (restjes) of wat uitgebakken spekjes, reepjes ham, maar ook dun gesneden vleeswaren zijn lekker om in een rolletje te verwerken.
  • Tofoe, rijstvermicelli en ook gewone vermicelli kan je gebruiken om een mooie massa te maken.
  • Kruiden: basilicum, peterselie, koriander, munt voor een heerlijke garnering.

Combineer, probeer en serveer met een lekkere pittige chilisaus of een dikke zoete Hoisinsaus om te dippen!

Kies je ervoor om de rolletjes vooraf te maken dan kan je ze het best bewaren onder plastic folie en in de koelkast. Doe dit alleen niet te lang van te voren omdat je verse ingrediënten misschien gaan uitdrogen. Maar je kan natuurlijk ook alles op tafel zetten met een grote kom warm water en een ieder zijn eigen lenterolletjes laten maken. Een leuk alternatief voor een wrap!

Tafel lekker !!

Tags: Oosterse keukensnack
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Tartiflette
Ovenschotel

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle
Nagerecht

Ananas soufflé met verse ananas

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Gebakken tong met kruidensaus
Visgerechten

Gebakken tong met kruidensaus

broccoli-brie quiche
Quiche

Broccoli-brie quiche; Lekker vegetarisch

Ovenschotel met rundergehakt
Ovenschotel

Ovenschotel met rundergehakt; een stevige maaltijd!

bechamel van bloemkool
Saus

Bechamel van bloemkool

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen