- 1 hamschijf van ong. 400 gram
- 1-2 ons gerookt spek aan dobbelsteentjes
- 2 blikjes linzen of 500 gram gedroogde linzen
- 2 preien, in ringen
- 3 stelen bleekselderij, in stukjes
- 2 winterpenen in dobbelstenen
- 3 tomaten in kleine stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in stukjes
- 2 teentjes knoflook
- zout en peper
- ½ theelepel djnten
- 1 theelepel ketoembar
Zet de hamschijf op met koud water. Laat het aan de kook komen en laat ca. 2 uur trekken.
Na 1 uur voeg je de prei, de bleekselderij en de winterpeen toe en de gedroogde linzen. Als je linzen uit blik gebruikt moeten ze er nog niet bij. Haal het vlees eruit en snijd het in kleine stukken. Hou het apart.
Doe het spek in een pan met antiaanbaklaag en bak het uit. Doe er nu de ui, paprika en knoflook bij en laat een paar minuten fruiten. Voeg dan het achtergehouden vlees toe en de ketoembar en djinten. Laat linzen uit blik uitlekken.
Doe nu de linzen uit blik in de soeppan. Pureer de helft van de inhoud van de soeppan in een blender en doe het terug in de pan. Voeg nu de stukjes tomaat toe en het ui-paprika-vleesmengsel. Proef de soep en maak hem eventueel op smaak af met wat zout en peper.
Laat het geheel nog een minuut of 10 doorkoken. Wel steeds goed roeren. Schep de soep in kommen en doe er wat zure room op.