Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Loempia met brandade en grapefruit chutney

Loempia met brandade en grapefruit chutney – Brandade is een romig mengsel van kabeljauw, melk en aardappels. Het gerecht komt uit Zuid-Frankrijk en wordt  oorspronkelijk gemaakt met stokvis. Maar tegenwoordig is het een gerecht dat vooral in heel het Middellandse Zee-gebied gemaakt wordt en zijn er vele variaties op gekomen. Zo wordt het in Catelonië bijvoorbeeld zonder aardappel gegeten en voegen ze in Menorca vaak artisjokken toe. Ook wij hebben onze eigen versie van brandade en verwerkten het in loempia’s met garnalen en serveren ze met een chutney van rode grapefruit.

Brandade is een romig mengsel van kabeljauw, melk en aardappels.

Loempia met brandade en grapefruit chutney

  • 600 gram Aardappels
  • 350 gram Kabeljauw
  • 500 milliliter halfvolle Melk
  • 3 eetlepels Boter
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 3 eetlepels gesnipperde Peterselie
  • 100 gram Garnalen
  • 1 teentje gesnipperde Knoflook
  • 1 theelepel gedroogde Tijm
  • 3 rode Grapefruits
  • 1 eetlepel Balsamico met Honing
  • 1 eetlepel Kristalsuiker
  • 12 Ronde vellen Brickdeeg of Filodeeg
  • Peper en Zout
  • Citroenpeper

Schil de aardappels en snijd in blokjes. Kook de aardappels samen met de kabeljauw en de knoflook, gaar in de melk in ongeveer 20 minuten. Giet af in een vergiet of zeef. Leg in een grote kom samen met de garnalen en meng alles goed met een vork door elkaar. Voeg 2 eetlepels olijfolie en 3 eetlepels boter toe. Kruid met peper, zout en citroenpeper naar smaak. Schep de peterselie erdoor. Smeer een vel brickdeeg in met gesmolten boter en beleg het vel deeg met 85 gram van het aardappelmengsel. Rol ze vervolgens op en bak ze voorzichtig  aan in een hete pan met olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn.

Schil voor de chutney de grapefruits, maak alle partjes los en ontvel ze. Stoof op een zacht vuurtje de partjes met zout, peper, 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel balsamico met honing, zo’n 10  minuten totdat je een chutney krijgt.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.