• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Londonderrysoep – uit oma’s kookboekje

door Redactie
in Recepten, Soep
0
6
Londonderrysoep – uit oma’s kookboekje

Londonderrysoep – uit oma’s kookboekje

De oma van mijn man kreeg een receptenboekje van haar werkgeefster bij het verlaten van haar dienst. Ze was dienstmeisje voor een familie van stand. De opdracht die haar werkgeefster in het boekje schreef, kan ik nog net ontcijferen: ‘Aan Alie bij ’t verlaten van haar dienst en omdat zij zooveel van koken houden kan.’  Het boekje (de zesde druk), geschreven door mejuffrouw A. C. Manden- Directrice van de Haagsche Kookschool, werd op 1 september 1897 uitgeven.

 Enkele nuttige tips over het bereiden van voedsel voor zieken en herstellenden: De ziekenschotel moet tot doel hebben, om de verbruikte stoffen van het lichaam zooveel mogelijk weder aan te vullen; daarom zijn de gemakkelijk te verteren spijzen steeds te verkiezen. Soepen in kunnen  in sommige gevallen heilzaam, in andere gevallen schadelijk zijn. Bovendien dient men te zorgen, dat een zieke gaarne het gerecht tot zich neemt. Men lette daarom vooral op de wijze waarop het wordt toegediend. Stiptheid op het punt der maaltijden is mede een hoofdvereischte. Men make nooit een gerecht voor een zieke gereed zonder den dokter vooraf te hebben geraadpleegd.’

de ouderwetse notatie- Londonderrysoep (voor 6 personen)

1 ¾ L. bouillon. -50  gr. boter. – 50 gr. bloem. – 1 stukje foelie. – 3 eierdooiers.- 1 d.L room of melk.- ½ eetlepel kerrypoeder. – 10 gr. uien. – een stukje spaansche peper of cayenne. – ½ d.L. madera.- kleine stukjes kalsfskop of kleine stukjes champignon.[/blockquote]

schildpadsoepOf londonderrysoep tot de heilzame soepen gerekend werd? Ik betwijfel het, want er zit alcohol in… Maar, hij is een stuk eenvoudiger te bereiden- snel klaar- en goedkoper dan soep van getrokken kalfskop, of de soepen waarin ingrediënten als kalfsvleesch, kalfspoulet, of zelfs schilpad gebruikt werden, die ook in het boekje staan- en bovendien nog actueel.  Vroeger gebruikten ze champignons uit blik voor deze soep. Ik neem verse en doe er lekker wat oesterzwammen bij; die doen namelijk wel wat aan kalfsvlees denken. Kerriepoeder is een samengesteld goedje, je hebt het in allerlei soorten en smaken en van verschillende kwaliteit. Om je soep mooi geel te krijgen, kan je wat (extra) kurkuma (geelwortel) toevoegen aan de kerrie. Heb je een soepterrine, dien de soep dan daarin op; zo deden ze dat vroeger.

Londonderrysoep zoals ik hem maak

  • 1 ¾ l bouillon (naar keuze kip- of vegetarische bouillon)
  • 200-250 gram champignons of een mengsel van champignons en oesterzwammen
  • 50 gram boter
  • ½ ui, gesnipperd
  • ½ à 1 el kerriepoeder, eventueel extra kurkuma
  • 50 gram bloem
  • 1 stukje foelie
  • 1 gedroogd (chili)pepertje of een stukje verse peper
  • 3 eierdooiers
  • 1 dl room
  • ½ dl madera (madeira)

Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes of stukjes en kook ze 3-5 minuten in (een gedeelte van) de bouillon. Vis ze uit de pan en zet ze tot gebruik apart.

Verhit 50 gram boter in een soeppan en smoor de stukjes ui een minuutje of 4 à 5. Voeg de kerriepoeder (+ kurkuma) toe en de bloem en bak het geheel al roerend nog even door om de bloem te garen.  Giet de bouillon er langzaam bij ( goed doorroeren), en doe ook de foelie en een verkruimeld gedroogd chilipepertje of gesnipperd stukje verse peper erbij. Laat de soep een kwartiertje tot 20 minuten zachtjes koken.

Heb je een vette (zelfgemaakte) bouillon, schep dan eerst het vet eraf. Zeef de soep, doe hem samen met de paddenstoelen en het vrijgekomen vocht terug in de pan en verwarm hem door en door.

Klop de eierdooiers los met de room en de madera en giet dit mengsel in een soepterrine (of andere soeppan). Giet de warme soep erop en dien onmiddellijk op.

Tags: soep als voorgerecht
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark
Nagerecht

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Garnalen in tequilamarinade
Visgerechten

Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue

Jam met minder suiker
Ontbijt en lunch

Jam met minder suiker

yoghurttaart met fruit
Taart

Yoghurttaart met fruit; Puur en vers

Raapsteeltjes salade met graskaas
Salade

Raapsteeltjes salade met graskaas

Babi ketjap
Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht vol smaak

Reacties 6

  1. Aart Voorrips says:
    6 maanden geleden

    Dit was het enige gerecht dat mijn vader (geboortejaar 1927) wel eens klaarmaakte (totdat hij eens de bouillon vergeten was en daarna gedesillusioneerd afhaakte)! Wat leuk omdat hier terug te vinden.

    Vraagje: voor hoeveel personen zijn de opgegeven hoeveelheden?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 maanden geleden

      Fantastisch Aart, dat het zulke mooie herinneringen oproept. De ingrediënten zijn voor 6 personen.

      Beantwoorden
      • Aart Voorrips says:
        6 maanden geleden

        Dank je! Maar klopt het dan wel? 1 3/4 dl bouillon voor 6 personen? Moet dat niet 1 3/4 liter zijn dan? Idem de Madeira?

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          6 maanden geleden

          Sorry Aart, de bouillon moet inderdaad liter zijn. De Madeira klopt wel.

          Beantwoorden
  2. Monique says:
    6 jaar geleden

    Lijkt me een lekker recept en geweldig dat er een echt familieverhaal achter zit. De naam doet me een beetje denken aan een gerechtje dat mijn schoonmoeder altijd maakt: kekkederrie. Klinkt een beetje vies, maar het is een kerriesaus gevuld met een gekookt eitje en een gesnipperde ui.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Kerrie en eieren zijn altijd een geslaagde combinatie Monique. Leuk dat je het met ons deelt!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen