Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Luikse balletjes

Dit Belgische streekgerecht is eenvoudig te maken en het is vooral echt lekker eten. Luikse balletjes worden bij voorkeur gemaakt met Luikse siroop. Serveer de Luikse balletjes met Vlaamse friet en eventueel met een salade naar keuze.

0 3.458

Luikse balletjes is een streekgerecht uit Luik. De provincie en stad Luik (ook wel “Vurige stad” genoemd) is natuurlijk bekend van de Luikse wafel of suikerwafel. Daarmee heeft de stad zich op de culinaire kaart van België gezet. Dan is er nog de Luikse stroop oftewel de Luikse siroop. De Luikse stroop is ontwikkeld in 1937 en houdt het midden tussen een confituur en een vruchtenmoes. Het is dan ook deze Luikse stroop die de Luikse balletjes tot een absoluut mooi streekgerecht maakt. De “Boulets à la Liégeoise” of Luikse gehaktballen staan in bijna iedere Luikse brasserie op de kaart. De Luikse balletjes worden geserveerd in een dikke saus op basis van azijn en Luikse siroop. Meestal worden daar ook Vlaamse Frieten bij geserveerd.


Luikse balletjes

  • 1 kilo gehakt
  • 100 gram melk
  • 100 gram paneermeel
  • 1 eetlepel tijm
  • 3 eetlepels peterselie
  • 2 eieren
  • 1 sjalot
  • 2 uien
  • 2 eetlepel azijn
  • 3 eetlepels bloem
  • 100 gram rozijnen
  • 3 eetlepels Luikse siroop
  • 600 ml kalfsfond
  • olijfolie en bakboter
  • peper en zout

Meng het gehakt met de melk, paneermeel, fijngesneden sjalot, tijm, peterselie en eieren. Maak gehaktballetjes van zo’n 85 gram per stuk. Verhit een beetje bakboter met olijfolie en bak de balletjes op een zacht vuurtje goudbruin. Neem de balletjes uit de kom en giet het braadvet weg.

Verhit nog een beetje boter en stoof de uien in fijne slierten gesneden glazig in deze pan. Voeg de rozijnen en Luikse siroop toe en roer goed los. Meng de bloem eronder en laat even wat droger worden op het vuur, om vervolgens te blussen met de kalfsfond en de eetlepels azijn. Breng op smaak met peper en zout

Nu mogen de balletjes er weer aan toegevoegd worden en worden ze verder gegaard op een zacht vuurtje gedurende een 30 min a 40 minuten.

Steeds even kijken of het sausje niet te droog wordt, anders een beetje water toevoegen.

Ondertussen heb je voldoende tijd om de frietjes erbij te maken. Serveer de Luikse balletjes met de homemade Vlaamse frieten

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer