Bladerdeeg plaattaart met gehakt – Een plaattaart is een heerlijke manier om te delen en gezelligheid te creëren. Je kunt hem maken voor een lunch, waarbij je iets extra’s wilt serveren, maar een bladerdeeg plaattaart met gehakt, peren, uienringen en kaas is ook erg lekker bij de borrel. Je kunt er dan lekker veel stukjes van snijden, net zo groot als je zelf wilt. Een plaattaart is dan ook een uitstekende manier om iets lekkers op tafel te zetten waarvan iedereen zal genieten. Het is eenvoudig en snel te maken, en je hoeft er niet heel erg veel voor in huis te halen. Wat houdt je nog tegen om het komende weekeinde de keuken in te duiken om dit heerlijke gerecht te maken?
Verras met een bladerdeeg plaattaart van het seizoen
Een bladerdeeg plaattaart met gehakt is niet moeilijk te maken, zeker als je bladerdeeg op rol gebruikt. Wil je liever zelf bladerdeeg maken? Dat kan maar trek er dan wel even een paar uur extra voor uit. Het recept en bereidingswijze om zelf bladerdeeg te maken vind je ook op onze site. Je kunt voor een plaattaart de meest uiteenlopende vullingen gebruiken, wij kozen hier voor geruld gehakt, lekkere verse peren uit het seizoen, een beetje rode ui voor de pit en 2 soorten kaas. Een gedeelte is geraspte Goudse kaas voor de romigheid en we gebruiken een klein stukje roquefort voor een lekker krachtig accent. We gebruiken hiervan niet veel, maar net genoeg om de smaakbeleving verrassend te maken. De kaas matcht namelijk zo lekker bij die zacht zoete peren. En om het helemaal af te maken strooien we er nog een paar pecannoten overheen. Geloof me, dat wordt echt lekker!
Met een echt krokante bodem
Hoe vaak komt het voor dat je iets bakt en dat het, als je het aansnijdt of opeet, een teleurstelling blijkt omdat de bodem helemaal slap is? Als het bladerdeeg niet gaar is, is dat niet lekker. Het hoort zoals de naam zegt te bladeren. Bij het bakken van een bladerdeeg plaattaart met gehakt en eigenlijk bij ieder gebak met bladerdeeg zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Als eerste, kies het beleg zorgvuldig, niet te veel en niet te nat. Ook de volgorde van het beleggen kan al verschil maken. Houd je daarom aan het recept en denk niet ‘daar kan nog veel meer op’. Als tweede; de oventemperatuur, die hoort hoog te zijn. 200 graden maar liefst. Bij bladerdeeg plaattaart is voorverwarmen belangrijk. En maak die deur niet open tijdens het bakken, want dan gaan die zorgvuldig opgebouwde laagjes weer aan elkaar plakken en wordt het deeg nooit meer luchtig. Ook waarop je bakt, maakt veel uit. Bladerdeeg bak je het beste op bakpapier en niet op siliconen matjes. En gebruik een zo dun mogelijke bakplaat. Heb je alleen een dikkere bakplaat? Warm die dan mee als je de oven voorverwarmt. Is de oven heet? Dan haal je de plaat eruit en schuif je voorzichtig de op een stuk bakpapier gemaakte plaattaart met gehakt op de hete bakplaat. Echt dat maakt zo veel verschil!
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Bladerdeeg plaattaart met gehakt, peren, uienringen en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rolletje koelvers bladerdeeg
- 250 gram gehakt
- zout en peper
- kerriepoeder
- 1 1/2 Doyenné du Comice peer
- 1 rode ui
- 100 gram vers geraspte jong belegen kaas
- 50 gram roquefort
- 3 takjes tijm
- 50 gram pecannoten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bladerdeeg plaattaart met gehakt, peren, uienringen en kaas:
Bak het gehakt in een droge koekenpan rul en breng dit krachtig op smaak met zout, peper en een beetje kerriepoeder. Schep het gehakt uit de pan op een stuk bakpapier.
Snijd de ui in dunne ringen. Schil de peren en snijd ze in kleine partjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Rol het bladerdeeg uit en maak het even los van het bakpapier. Leg het terug en prik met een vork hier en daar gaatjes. Doe dit niet met de randen, vouw de randen iets omhoog en knijp ze aan de hoeken samen.
Verdeel het gehakt over de bodem. Verdeel de partjes peer op het gehakt en verkruimel er de roquefort tussen. Ris de blaadjes van de takjes tijm en strooi ze over de vulling. Verdeel hier de uienringen overheen en de helft van de geraspte kaas.
Bak de plaattaart met gehakt in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Pas op, de baktijd kan per oven erg verschillen!
Bestrooi de hete plaattaart met de rest van de kaas en de in stukjes gebroken pecannoten.
Check de bodem of ze mooi krokant is. Zet de plaattaart anders nog even terug.
Schuif de plaattaart met gehakt, peer, uienringen en kaas op een houten plank en verdeel naar wens in stukken.
Tafel lekker !!