Bloedworst met appel op brood – Als het buiten koud is een heerlijke snee brood met gebakken bloedworst en appel waanzinnig lekker recept. Een lekkere dikke snee stevig vers brood of een plak roggebrood met echte boter. Daarop knapperig gebakken bloedworst en heerlijke zachtzure gebakken appels, wat wil een mens nog meer. Zo kun je een lunch maken met appel en bloedworst, en dat is goed voor jezelf zorgen op een makkelijke manier. Het recept? Dat vind je hieronder.
Geen recept voor bloedworst zonder appel
Als er bloedworst gegeten wordt horen daar echt gebakken appels bij. Echte Hollandse appels wel te verstaan. Liefst een beetje zuur van smaak. Gebakken appels zijn ook perfect om die appels op de schaal weg te werken, je weet wel, die net een beetje minder knapperig zijn. Neem dan ook gerust een appel meer, zeker gebakken gaan die echt wel op. Bij het bakken van bloedworst met appel worden meestal jonagold of de elstar gebruikt, ze zijn lichtzuur en blijven mooi in vorm. Houd je van een zure appel? Neem dan een goudrenet. Goudrenetten hebben een lekker zachte structuur en bakken vrij snel tot moes, dit is misschien minder mooi, maar wel heel erg lekker.
Zet eens vaker een recept met bloedworst op tafel
Het bakken van bloedworst is erg lekker en ook nog eens gezond vanwege de grote hoeveelheid ijzer. Bloedworst wordt steeds minder vaak gegeten, het zijn vaak de ouderen die dit soort gerechten maken. Dit is niet omdat het niet lekker is, maar omdat het bij veel jongeren onbekend is. Nu werkt de naam ook niet echt mee, dus onbekend maakt het in dit geval onbemind. Toch is het zo dat als je iemand bloedworst met gebakken appel op brood geeft, dit erg gewaardeerd wordt. Het is vaak alleen het idee dat ze het niet lekker vinden. Als iemand twijfelt, kun je het wat zoeter en frisser maken door er appelstroop bij te geven. Daarna vragen ze je misschien wel om het recept om zelf bloedworst met appel te maken.
Zoals alle soorten worst, is er ook bloedworst in veel variaties. Bloedworst is verkrijgbaar in worstjes van ongeveer 300-500 gram of in dikke plakken. Er zijn veel slagers die blokjes spek verwerken, maar niet iedereen doet dit. De kruiden kunnen ook heel verschillend zijn, net als de stevigheid van de bloedworsten. Als een bloedworst erg stevig is, weet je dat er veel bindmiddel in verwerkt is.
Durf jij het aan om een lunch te maken met bloedworst met appel?
Lunchen met appel; heel veel inspiratie voor een fruitige lunch
Er zijn veel manieren om te lunchen met appel, broodjes, salades het een nog lekkerder dan het andere. Dat wordt lastig kiezen
Bloedworst met appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100-150 gram bloedworst
- 1 flinke jonagold appel
- 2 sneetjes brood naar keuze
- roomboter, om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloedworst met appel:
Snijd de appel in partjes en schil ze, snijd van ieder partje 2 of 3 stukjes afhankelijk van de grootte van de appel.
Snijd de bloedworst in plakken van 1-1,5 cm dik.
Verhit een koekenpan met een klontje roomboter en bak hierin de appels mooi goudbruin, maar wel nog stevig. Haal de appels uit de pan en veeg de pan schoon.
Smelt nog een klontje boter en bak de schijven bloedworst op middelhoog vuur in ongeveer 3-4 minuten, draai de plakken om en bak de andere kant ook knapperig. Leg de appels op de bloedworst om nog even door te warmen. Als je twee koekenpannen hebt, kun je in beide gelijk bakken, wat natuurlijk makkelijker is.
Leg de sneetjes brood op een bord en leg er de plakken bloedworst op. Verdeel er de appels over en geniet.
Tafel lekker !!
Heerlijke recepten, vooral de bloedworst met appel. Eet ik steeds als er weer bloedworst is. Vooral als die ook nog uit Twente komt. De lekkerste.
Echt winterse kost Albert. Dan ben ik wel benieuwd wat de Twentse bloedworst de lekkerste maakt.