Broodje gezond – Nou ja… redelijk gezond. Want waarom heet een broodje gezond eigenlijk “Broodje gezond”? Bij bijna iedere snackbar of broodjeszaak verkopen ze het broodje wel, maar wat is het eigenlijk en hoe komen ze aan de naam. Als je het opzoekt kom je bij de volgende tekst uit:
“Een broodje gezond is een belegd broodje, vaak een stuk stokbrood, een wit bolletje of een pistolet. Dit brood wordt belegd met bijvoorbeeld kaas, ham, een gekookt ei in plakjes, groenten zoals sla, rucola, tomaat, paprika of komkommer, eventueel met mayonaise of saus gemaakt met yoghurt.”
Je denkt dat je heel goed bezig bent als je een broodje gezond eet, terwijl dat vaak best wel tegenvalt…
Hoe maak je een verantwoord broodje?
Een broodje gezond kun je op heel veel manieren maken. Hoe gezond dat broodje wordt, ligt dus ook helemaal aan welk broodje je kiest en welk beleg je erop doet. Om te beginnen is de gezondste optie voor het broodje een bruin broodje. Dit kan zowel een hard als een zacht broodje zijn, dat maakt niets uit. In een bruin broodje zitten meer vezels die je langer verzadigd houden, dan in een wit broodje. Een wit broodje of stokbrood is een tweede optie, maar laat de croissants en focaccia maar links liggen als je op de calorieën wilt letten, want die bevatten meer vet dan je verwacht. Met het beleg kun je je uitleven, er kan veel, mits je je aan een paar regels houdt.
Groente lekker, kleurrijk en gezond
Kies voor lekker veel sla op het broodje. Sla is altijd goed, net als tomaat en komkommer, dit kun je gebruiken zoveel als jij lekker vind. Avocado is erg lekker en gezond. Maar let op, avocado is vrij vet, al zijn dit wel gezonde vetten. Verder kun je volop gebruikmaken van de meest uiteenlopende soorten groenten, denk aan taugé, radijs, tuinkers, kool, geraspte wortel of rettich of wat er maar in het seizoen is. Groente vullen goed en geven een broodje gezond smaak, maar ook kleur, waardoor het er gelijk al erg lekker uitziet. Ook de ogen eten tenslotte mee.
Ham, kaas en een eitje
Standaard op een broodje gezond zijn ham, kaas en een eitje. Dit klinkt vrij gezond, maar welke kaas je gebruikt, en hoeveel, kan enorm veel uitmaken. Gebruik je 48+-kaas of een magere 20+ variant? Ook zit er in kaas ,net als in ham, vrij veel zout. Het beste koop je echt lekkere kaas en ham, waar je een beetje van gebruikt. Een gekookt ei kan op een broodje gezond ook niet ontbreken en is een gezonde en smakelijke aanvulling op de rest van het beleg.
Met saus of toch liever zonder
En dan de saus, daarvan zit soms zoveel op dat je al weet dat het niet echt gezond meer kan zijn. Beperk je daarom met de saus of gebruik een saus op basis van yoghurt, dit kan ook erg lekker zijn. Nog beter is het om de saus weg te laten en gebruik te maken van verse kruiden zoals bieslook, basilicum of dille. Die zorgen voor veel zoveel smaak dat je de saus niet mist.
Dus wie bedacht dat een broodje met ham, kaas, sla en ei een broodje gezond heet? Geen idee, maar het is wel een goede verkoopstrategie. Je denkt dat je heel goed bezig bent als je een broodje gezond eet, terwijl dat vaak best wel tegenvalt. Ga je voor de gezondste lunch? Neem een bruin broodje en doe er geen saus op. Beleg het met niet te veel kaas en ham en maak rijkelijk gebruik van groente.
Ga je voor de gezondste keuze? Neem een bruin broodje en doe er geen saus op. Beleg het met niet te veel kaas en ham en maak rijkelijk gebruik van groente
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Broodje gezond
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bruin zuurdesembroodje
- 1 gekookt ei in plakjes
- 1 plak gekookte ham
- een paar plakjes kaas van het stuk
- 1/2 tomaat, in plakken
- een paar plakjes komkommer
- een hand vol gemengde slablaadjes
- een beetje geraspte wortel
- een beetje geraspte rettich
- wat tuinkers
- een paar ringetjes lente-ui
- een klein beetje mayonaise met yoghurt, half-om-half
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een broodje gezond:
Snijd het broodje door en besmeer de binnenkant licht met het mayonaisemengsel.
Leg 2/3 van de sla op het broodje.
Leg een plakje ham op de sla, gevolgd door een paar plakjes komkommer.
Leg hierop een paar plakjes kaas van het stuk met daarop een paar plakken tomaat.
Leg daarop het ei met daarover verdeeld de wortel, rettich en de tuinkers met de rest van de sla erover en leg de bovenkant erop.
Druk de bovenkant iets aan.
Serveer direct of pak het in huishoudfolie in om het mee te nemen.
Tafel lekker !!