Citroen-basilicum spread; lekker op je boterham – Citroen en basilicum is een heerlijke combinatie, de citrusvrucht geeft een heerlijk frisse, iets zure kik die als tegenhanger het peperachtige van het basilicum heeft, ze gaan en smaken perfect samen. Deze combi wordt vooral veel in ijsjes en drankjes gebruikt, maar ik wilde eens iets anders en maakte er een lekkere spread van die je ‘s morgens of ‘s middag op je boterham kunt smeren, lekker fris en net even anders.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Citroen-basilicum spread
- 2 citroenen
- 20 gram basilicum blaadjes
- 175 gram roomkaas
- 1 theelepel honing
- zout (naar smaak)
- peper (naar smaak)
Snijd de citroenen doormidden en snijd met een scherp puntig mes het vruchtvlees eruit. Verwijder de witte velletjes en doe het zachte vruchtvlees in een kom. Snijd de basilicumblaadjes heel fijn en doe deze bij de citroen.
Doe de roomkaas erbij en pureer het geheel tot het een gladde massa is. Wil je het grover houden dan kun je volstaan door goed om te roeren, ik wilde het echter glad en heb daarom een staafmixer gebruikt. Voeg nu de honing toe en eventueel nog wat zout en/of peper naar smaak.
Gooi de lege citroenen niet weg, in dit geval maakte ik er een potje van waar ik de spread met behulp van een spuitzak in spoot, dit staat erg leuk op een aangeklede ontbijt- of lunch tafel. Maar in combinatie met een beetje zout kun je deze lege schillen ook heel goed gebruiken om je koperen pannen en kommen weer glanzend mee te krijgen.
Tafel lekker !!