Croque Madame – Wat in Nederland een tosti heet, heeft in Frankrijk een veel mooiere naam. Daar noemen ze een tosti een ‘Croque Monsieur’. Dat klinkt misschien een beetje alsof die tosti dan alleen voor mannen is. Dat is natuurlijk niet zo. Maar er bestaat wel een recept voor een vrouwelijke tegenhanger van de Croque Monsieur en dat is, jawel, de ‘Croque Madame’. En nee, ook die is niet speciaal gereserveerd voor de dames. Maar wat is dan het verschil? Dat lees je hieronder, met het recept om zelf een Croque Madame te maken.
De Croque Madame, een tosti met een extraatje
De basis, van zowel de Croque Monsieur als de Croque Madame, is eigenlijk wat je in Nederland een ham-kaastosti noemt. Heel makkelijk dus. Wat de Madame onderscheidt van Monsieur is dat de eerste wordt afgetopt met een spiegelei. Een tosti met iets extra’s dus. Eigenlijk kun je het dus niet eens een recept noemen. Heel simpel en heel makkelijk te maken dus, die dames-tosti! Iedereen kan tenslotte een tosti maken en een spiegelei bakken.
De basis: het brood
Een tosti wordt meestal gemaakt van witbrood. Maak de keuze voor echt lekker brood. Ga naar de bakker voor een goed brood, bijvoorbeeld een desembrood. Daarmee til je de Croque Madame echt naar een hoger niveau. Eet je graag bruinbrood? Grof, boerenbrood is ook lekker om de Croque Madame mee te maken. Kies wat jij lekker vindt.
Nederlandse kaas op een Franse tosti
Hoe Frans ‘Croque Madame’ ook klinkt, in het recept is Nederlandse boerenkaas gebruikt. Dat past prima in dit gerecht en je hoeft er niet naar te zoeken, want het is overal makkelijk verkrijgbaar. Je kunt een internationaal recept heel goed met lokale ingrediënten maken, zonder afbreuk te doen aan het origineel, dat meestal wordt gemaakt met Gruyère. Het belangrijkste waar je op moet letten bij het maken van een tosti, is dat je een kaas kiest die goed smelt. Dus neem geen heel magere kaas, want die smelten niet goed.
Het spiegelei maakt de Croque Madame
Je las het al, het extraatje dat van een Croque Monsieur een Croque madame maakt, is het spiegelei waarmee je de tosti aftopt. Probeer tijdens het bakken van het ei de dooier heel te houden, en probeer te voorkomen dat het eiwit heel erg uitloopt. Het is het mooist als je een niet te groot spiegelei kunt bakken, zodat het brood nog zichtbaar is.
Tosti’s maak je makkelijk in de airfryer
Je kunt de tosti’s voor dit recept maken op verschillende manieren. In de oven, in een koekenpan of in een tosti-ijzer. Het nadeel van een tosti-ijzer is dat het de tosti wat in elkaar drukt. Dat oogt wat minder mooi als je de Croque Madame presenteert. Weet je dat je ook heel makkelijk een tosti kunt maken in de airfryer? Dat duurt ongeveer 7 minuten, op 200 graden. Draai de tosti wel halverwege de baktijd om.
Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
Tosti maar gewoontjes? Na vandaag niet meer. Wij hebben de lekkerste tosti's voor je op een rij gezet. En we zijn benieuwd naar jouw variant.
Croque Madame
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 sneden lekker brood
- 2 plakken ham, naar keuze
- 2 plakken boeren belegen kaas
- 2 eieren
- boter of olie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Croque Madame:
Besmeer de boterhammen met de boter.
Beleg de helft van de boterhammen met een plak ham en een plak kaas. Dek die boterham vervolgens af met een andere boterham.
Maak de tosti’s volgens de manier die jij het makkelijkst vindt.
Bak ondertussen de spiegeleitjes.
Leg de tosti’s op bordjes en top elke tosti af met een spiegelei. Bestrooi de eitjes met wat zout en peper.
Serveer de Croque Madame direct.
Tafel lekker !!