Croque-monsieur, nét anders dan ‘onze’ tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus. Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack. Hoe kan het dan toch dat deze heerlijke tosti zijn intrede in Nederland nog niet heeft gedaan? Ik vind het in elk geval onbegrijpelijk en hoop daar hiermee verandering in te brengen. Heerlijk afwisselend voor een lekkere lunch!
Je bent in een kwartiertje klaar en kunt zelfs de béchamelsaus van tevoren maken!
Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
Tosti maar gewoontjes? Na vandaag niet meer. Wij hebben de lekkerste tosti's voor je op een rij gezet. En we zijn benieuwd naar jouw variant.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Croque-monsieur met bechamelsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 boterhammen
- 2 plakken ham
- +/- 10 gr. boter
- +/- 10 gr. bloem
- 1,5 dl. melk
- peper en zout
- snufje nootmuskaat
- 75 à 100 gr. (smelt)kaas, bijv. gruyère
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een croque-monsieur met bechamelsaus:
Je maakt eerst de bechamel. Meng de boter en bloem in een klein steelpannetje op een redelijk zacht vuur tot een dikke pap. Voeg de melk toe en breng aan de kook. Blijf goed doorroeren zodat er geen klontjes in komen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Zet nu de oven op de hoogste grillstand en haal het bakblik er vast uit. Leg er wat aluminiumfolie of bakpapier op.
Rooster de boterhammen in de broodrooster en rasp ondertussen de kaas.
Leg twee geroosterde boterhammen naast elkaar en bestrijk ze met iets minder dan de helft van de bechamel. Doe er een plak ham op, en daarop weer een beetje geraspte kaas. Dek af met de tweede boterham en bestrijk die met de rest van de bechamelsaus. Verdeel de rest van de kaas daarover en laat ze een paar minuten onder de grill.
Serveer de croque-monsieur eventueel met een frisse salade.
Varieer op het basisrecept met deze ingrediënten
Varieer met kaas: Allereerst kun je variëren in kaassoorten. Ik koos voor de heerlijke romige Morbier. Lekker voor een rokerige smaak is bijvoorbeeld Scarmoza, een rook-mozzarella, die ook uitstekend smelt. Of ga voor een croque-monsieur met de kruidige Appenzeller, een heerlijke Zwitserse bergkaas. Vergeet de Nederlandse kazen niet. Kernheim bijvoorbeeld, of een belegen Stompwijker.
Geef de bechamel meer smaak. Je kunt de bechamelsaus nog extra smaak geven door er een eetlepel fijngeraspte Parmezaanse kaas door te roeren en/of een paar druppels Worcestersaus. Voor grote luxe, voeg je wat truffel(olie) toe.
Variëren op een croque-monsieur kan ook door de boterhammen meer smaak te geven. Je kunt de onderste boterham, nadat je hem hebt geroosterd, ook eerst met een doorgesneden teentje knoflook inwrijven, of er een likje mosterd op doen.
Varieer met ham: Ik zou zelf niet zo gauw een hele zoute (Parma)ham gebruiken voor een croque-monsieur, maar je kunt natuurlijk wel iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld pastrami, of mortadella. Ben je vegetarisch? Leg er dan gerust een paar plakken (gegrilde) aubergine op, of een ar schijven ananas. Maar je kunt het ook gewoon laten bij bechamel en kaas. Is op zich ook al heel erg lekker!