Frittata met champignons – Een frittata is een heerlijk en veelzijdig gerecht, waarmee je heel makkelijk een warme lunch op tafel zet. Dit Italiaanse eiergerecht is makkelijk klaar te maken. Zeker als je de oven daarvoor gebruikt. In het recept dat je hier vindt zijn de eieren gecombineerd met champignons en kaas. Dat maakt de frittata voedzaam en extra vol van smaak. Je kunt de frittata met champignons natuurlijk ook wel bij een andere maaltijd serveren dan alleen de lunch. Morgenochtend bij het ontbijt dan maar?
Verantwoorde eieren kopen
Een frittata is een eiergerecht. Als je eieren gaat kopen om dit recept te maken, let er dan op dat je kiest voor verantwoorde eieren. Dat verdienen de kippen die die eieren leggen, zodat jij ze kunt eten namelijk echt. Een scharrelkip, dat klinkt heel mooi, maar ze leven met zijn negenen op een vierkante meter. Niet echt fijn voor die kippen dus. Ga voor biologische eieren of vrije-uitloopeieren. De kippen zullen je dankbaar zijn, en natuurlijk smaakt die frittata met champignons op je bord een stuk beter.
Frittata met champignons, en restjes uit de koelkast
In het recept uit dit artikel wordt de frittata gevuld met champignons. Champignons zijn heel geschikt als vulling voor frittata’s omdat ze veel smaak hebben en een heerlijke umami-toets aan het gerecht geven. Overigens is een frittata een heel makkelijke manier om restjes groenten, kruiden of gaar vlees die nog in de koelkast liggen op te maken. Meng gerust wat van die restjes door de ingrediënten uit het recept. De frittata wordt er vast lekkerder van en het is een duurzame manier om voedselverspilling tegen te gaan. En wie weet wat voor lekkere varianten er op het oorspronkelijke recept op die manier ontstaan.
Frittata maken in de oven
Frittata’s kun je in een pan maken of in de oven. Je gaat de frittata met champignons uit dit recept in de oven maken. Dat is makkelijk en de kans op mislukken is erg klein. Je bakt de champignons en wat andere ingrediënten in de koekenpan, meng ze met de eieren en de oven doet de rest. Hoe makkelijk is dat?
Makkelijke lunchrecepten met champignons en eieren
Voor deze lunchrecepten met champignons en eieren heb je niet veel nodig om lekker te eten. Lekkere recepten voor omelet, frittata en roerei!
Frittata recepten; de restjes van het weekend opmaken
Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.
Frittata met champignons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram verse champignons
- 8 verse eieren
- 150 ml kookroom
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram Parmezaanse kaas
- een scheutje olijfolie
- zout en peper
- verse kruiden, naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een frittata met champignons:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de champignons in plakjes.
Snipper de sjalotten.
Hak de verse tuinkruiden.
Rasp de Parmezaanse kaas.
Verhit de olie in een koekenpan. Bak hierin de ui zacht en glazig. Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Eventuele restjes die je erbij wilt doen kun je nu toevoegen.
Klop in een grote kom de eieren los met de room. Breng op smaak met zout en peper.
Roer de geraspte kaas en de kruiden door het eimengsel.
Vet een passende ovenschaal in en doe de champignons erin. Schenk het eimengsel over de paddenstoelen.
Zet de schaal in de oven en bak de frittata met champignons in 15-20 minuten gaar. De bovenkant moet goudbruin zijn en de eieren gestold.
Laat de frittata een paar minuten rusten als je hem uit de oven hebt gehaald. Daarna kun je hem aansnijden.
Serveer de frittata direct. Geef er brood of een groene salade bij.
Tafel lekker !!