Frittata, een omelet uit de oven – Frittata is een soort gevulde omelet die je niet in de koekenpan, maar in de oven klaarmaakt. De naam verraadt al dat hij uit Italië komt. Het is een typisch armeluis gerecht: de restjes van de vorige dag worden weer tot leven gewekt met een paar geklutste eieren erdoor. Eerlijk is eerlijk: hij is ideaal voor allerlei restjes: reeds gekookte of gebakken groente, aardappeltjes, zelfs puree ( gewoon mengen door het eiermengsel ), een restjes vlees of vis, garnalen… Kortom, er is weinig dat je er niet in kwijt kunt! Italianen stoppen er zelfs hun restjes pasta in.
Frittata: voor alle restjes
Een oude verrimpelde puntpaprika, twee niet zo verse tomaten, een restje kaas, een half zakje basilicum en na een veelvuldig gebruik van eidooiers een bakje van 4 eiwitten, het kan allemaal. Je hebt vast ook zoiets in de koelkast liggen. Samen met een scheutje melk, een uitje en twee eitjes maak je daar een uitstekende frittata voor de lunch van.
Frittata recepten; de restjes van het weekend opmaken
Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Frittata, omelet uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 overtollige eiwitten + 2 eieren ( of tot 5 hele eieren )
- een paprika + 2 tomaten ( of wat voor groente dan ook )
- half bosje basilicum ( of wat voor verse kruiden dan ook )
- 1 ui
- 1 el. olijfolie
- een likje boter
- een paar plakjes kaas
- 1 dl. melk
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een frittata of omelet uit de oven:
Eerst die oven op 200 graden.
Snijd de ui in snippers en bak ze in de olijfolie even glazig.
Snijd de paprika (of welke rauwe groente je dan ook gebruikt) en voeg die toe. Snijd de tomaten in stukjes, en haal nog een paar plakjes kaas uit het restje met de kaasschaaf. Vet een ovenschaal in en doe de tomaten (of een restje gare groente) vast in de schaal. Voeg nu de gebakken groenten toe. Snijd of scheur de basilicum en voeg die ook toe. Kluts de eieren met de melk en voeg wat zout en peper toe. Giet het mengsel over de groenten. Leg er nog een paar plakjes kaas op en laat in ongeveer 20 minuten gaar worden in de oven. De frittata is gaar, wanneer het ei wat is gerezen als een soufflé.
De Frittata oftewel de omelet uit de oven is heerlijke restverwerking! Je hoeft natuurlijk niet te vertellen dat daar alle restjes in verwerkt zijn.
Tafel lekker !!
Ja een heerlijk gerecht uit de Italiaanse armenkeuken.Heel oud. Ik at het 40 jaar geleden voor het eerst in Napels bij de moeder van vrienden. Zij deed er ook restjes spaghetti doorheen van de dag ervoor. We kregen dikke plakken brood mee naar het strand besmeerd met olijfolie en ertussen de frittata. Heerlijk. Met kerstavond maakt de frittata weer deel uit van mijn buffet.
Leuk Corinne, simpel is toch vaak het mooist!