Griekse kip gyros met zelfgemaakt pitabroodje – Dit broodje brengt je terug in Griekenland, als je daar al eens geweest bent tenminste. Want die echte Griekse pitabroodjes die je daar eet zijn heerlijk, alleen dat broodje is hier in Nederland nergens te vinden. Het is een zacht pannenkoek-achtig broodje gevuld met gyros, tzatziki wat groenten en frietjes.
Een speciaal pitabroodje is belangrijk
Je kunt veel winkels afstruinen om dit soort broodjes te vinden. Je hebt de pita broodjes die je koopt bij de supermarkt en die de shoarmazaak ook heeft, maar die zijn te droog. Dan heb je de tortilla die is te plat, en het Turks brood is heerlijk, maar ook niet wat je zoekt.
Onderstaand een recept van pitabroodjes die wel lijken op die echte Griekse pita’s. Het is een vrij slap gistdeeg waar je met je handen pannenkoekjes van vormt. De pannenkoekjes worden in ongeveer 5 minuten gebakken in een koekenpan. Niet in de oven dus en supersnel te maken. Ze zijn perfect!!
Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
Koop je in de supermarkt je pitabroodjes of shoarmabroodjes? Dan zijn ze vaak gortdroog. Probeer ze eens zelf te maken en eet veel lekkerder!
Gyros betekent draaien
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht. Het is van oorsprong gekruid varkensvlees gegaard aan een grote spies langs een verticale gril. Gyros betekent gewoon draaien in het Grieks (het zit ook in ons woord ‘gyroscoop’ bijvoorbeeld). Het vlees wordt er steeds met een scherp mes vanaf gesneden als het buitenste laagje weer gaar is. Maar thuis kun je daar niet aan tippen zou je denken, omdat je geen verticale grill hebt en omdat je simpelweg minder vlees gebruikt. Bak de reepjes gewoon in de koekenpan! Gebruik kipfilet voor zachter vlees maar varkensvlees kan ook prima. Neem dan halskarbonade of, als je liever mager vlees wilt: hamlapjes. Varkensvlees moet iets langer bakken voordat het gaar is, maar verder kun je dezelfde bereidingswijze aanhouden.
Bij een broodje Griekse kip gyros hoort natuurlijk ook tzatziki
Tzatziki is een lekkere Griekse knoflooksaus gemaakt van yoghurt en komkommer. Echt niet moeilijk te maken en veel lekkerder dan de saus uit een potje. En nog veel gezonder ook, want dit recept is gemaakt met Griekse yoghurt en verse komkommer, op smaak gebracht met knoflook, oregano en een lekkere olijfolie.
Tzatziki; zo maak je gegarandeerd de lekkerste
Bij gyros hoort een lekkere tzatziki. Je kunt de tzatziki echter ook als dipsaus geven met komkommer, paprika, bleekselderij of brood.
Kipfilet recepten en inspiratie
Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.
Griekse kip gyros
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 recept voor pitabroodjes ( zie artikel boven dit recept )
- 1 recept voor Tzatziki ( zie artikel boven dit recept )
- 500 gram kipfilet
- 2 uien
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel zout
- snufje chili vlokken naar smaak
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- reepjes ijsbergsla
- plakjes tomaat
- plakjes komkommer
- verkruimelde feta
- dunne uienringen
Bereidingswijze van dit recept
Griekse kip gyros maak je zo:
Meng de olijfolie met de kruiden en de geperste knoflook. Snij het vlees in reepjes en doe dit in de kom met marinade. Haal de schil van de ui en snij de ui doormidden en dan in reepjes en voeg die ook toe aan de marinade. Meng alles goed en zet koel weg tot later gebruik maar minimaal een half uur.
Bak de gyros.
Neem een warm broodje en verdeel hierover wat ijsbergsla. Doe hierop een portie gyros. Neem dan een flinke lepel tzatziki en verdeel die erover. Garneer nu met ui, komkommer, tomaat en feta. Je pita kip gyros is klaar! Vouw het broodje dubbel of rol het op en rol het dan in een stukje bakpapier om het uit de hand te kunnen eten.
Tafel lekker !!
Byzonder dat je hier rouw vlees moet nuttigen. Er volgt geen later gebruik.
Als je een ‘recept/handleiding’ schrijft mag dit niet ontbreken lijkt mij. Ohh snap best wat er moet gebeuren maar toch.. mijn vlees wacht nog steeds op tot later……………….
Je hebt helemaal gelijk Joost. Gelukkig heb je het niet rauw gegeten. We passen het natuurlijk even aan.
Mooi recept! Maar zoals ik het ken van mijn Griekse geboortegronden hoort er in de tzatziki absoluut geen oregano, maar munt, dille, citroensap en meer dan 1 teen knoflook, zeker 4 tenen. Voor de chili vlokken gebruik je het best Bukowo en basilicum mag ook niet ontbreken. De ui vervang je het best voor rode ui. De pita’s zijn helemaal correct. Tip: De speciale pitabroodjes kun je in Nederland ook gewoon online kopen bij Griekse producten online punt nl. Je kunt ze ook invriezen.
Kali Orexi,
Elenia
Waarom zoek je in vredesnaam naar een recept online, als je zelf overtuigd bent het authentieke recept beter te weten? Alleen om het subtiel af te kraken en reclame te maken voor een online handel? Jammer! Als die broodjes zo goed zijn, zie ik daar graag het recept van. Er zijn altijd mensen die het toch liever zelf maken/proberen, en anderen die liever niet alle onderdelen maken. Namens de eerste categorie, mijn oprechte dank aan alle passionatas die recepten delen.
Super lekkere pita’s gemaakt! Ik heb de tosti grill gebruikt om de pita’s te bakken (met een blokje tussen de bovenste grill) en dat werkt perfect!
Superleuk Renate dat je het geprobeerd hebt, en dat je tevreden ben over het resultaat. ?
Heerlijk recept!
Zou je de pita s ook kunnen invriezen denk je? Of worden ze dan droog
Groetjes
Hmmmmmmmmm, heerlijk!!!