Hotdog met zuurkool – Iedereen heeft wel eens een hotdog gegeten. Ze zijn erg populair en worden op veel plaatsen verkocht. Het is een broodje worst, meestal een zacht broodje met een knakworst, maar er zijn heel veel varianten op. Soms zijn ze echt lekker, maar vaak begin je eraan met lekkere trek en dan valt het erg tegen. Vooral onderweg is de verleiding groot om te zwichten voor een broodje hotdog dat achteraf niet lekker blijkt. Heb je wel eens een hotdog bij de Hema gehaald? Dat is misschien goedkoop, maar is het lekker? Ja, het helpt de honger te stillen, maar met het grootste gemak maak je thuis een veel lekkerdere hotdog, met of zonder zuurkool, net wat je lekker vindt. Kijk maar eens naar onderstaand recept.
Drie goede basisingrediënten voor 100% smaak
Als de basis van een lunchgerecht goed is, kan het recept bijna niet meer mislukken. Zeker bij een broodje hotdog met zuurkool is dit een gegeven. Je hoeft niet veel meer te doen dan de worstjes opwarmen, maar als je geen lekkere worstjes koopt, kun je doen wat je wilt, die smaak verandert niet. Neem verse knakworst, die ook echt knakt! Het verwarmen van de knakworst is het moeilijkste van het hele recept voor hele hotdog met zuurkool. Je denkt vast: ‘dat kan toch iedereen?’. Jazeker, maar of iedereen het goed doet is weer een ander verhaal. Je warmt de knakworst op in ruim water wat je tegen de kook aanbrengt. Het water mag niet koken! Daarin laat je de knakworsten rustig warm worden. Vraag even aan de slager of kijk op de verpakking hoe, soms moeten de worstjes namelijk nog eerst even wellen. Dat wellen duurt 15 minuten en is nodig voor de garing en de smaakontwikkeling. Als het water kookt, kunnen de knakworsten knappen en dan ben je de hele smaak kwijt, want die zit dan in het water.
Het water waar je de knakworst in opwarmt mag niet koken!
De broodjes is net hetzelfde verhaal. Koop je een lekker broodje van de bakker voor je hotdog met zuurkool of een broodje wat ze dan een hotdog-broodje noemen, maar wat eigenlijk best droog is. Door het warm te maken wordt het misschien ietsjes beter, maar het kan niet op tegen een echt lekker broodje. Dat kan zowel een hard als een zacht broodje zijn, jij bent de baas! En het derde ingrediënt, is de zuurkool. Kies een zuurkool die jij lekker vindt, er is zoveel verschil in.
Hoort er in een recept voor een hotdog wel zuurkool?
Tja, daar zijn de meningen over verdeeld. Dat het lekker is, dat is wel zeker. De zuurkool geeft een heerlijk smaakcontrast aan het geheel. Meestal wordt er rauwe zuurkool zo uit het vat op gedaan. Dit kan vrij zuur uitpakken. Wil je het graag minder zuur? Dan zou je de zuurkool kunnen spoelen met water. Je spoelt dan wel ook heel veel smaak en vitamines weg. Als je de zuurkool met een klein beetje boter eventjes opbakt in een koekenpan, wordt de smaak ook veel zachter. Die warme zuurkool in de hotdog is zeker op koude dagen ook erg lekker.
Wat kies jij? Mosterd, ketchup of mayonaise?
Welke saus je op de hotdog met zuurkool doet is heel persoonlijk. De klassiekste variant is het recept met ketchup en/of mosterd. Er zijn zelfs speciale hotdog sauzen te koop. Je kunt ook zelf een lekker sausje maken voor op de hotdog, niets moet, alles mag, dus leef je uit!
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Hotdog met zuurkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 zacht puntje
- 1 verse knakworst
- 50 gram zuurkool
- tomatenketchup
- mosterd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een hotdog met zuurkool:
Verwarm de knakworst ongeveer 5 tot 15 minuten afhankelijk van de soort knakworst in ruim warm water. Laat het water niet koken!
Verwarm, als je warme zuurkool wenst, de zuurkool in een pannetje met een beetje boter en aanhangend water.
Snijd het broodje aan de bovenkant open.
Verdeel er de helft van de zuurkool over. Leg er de warme knakworst op met daarop de rest van de zuurkool.
Verdeel er ketchup en mosterd naar smaak over en geniet.
Tafel lekker !!