Kalfskroketten – Een broodje kroket bij de lunch, of gewoon een kroket om zo uit de hand te eten, dat is toch een heerlijke snack? Het wordt nog lekkerder als die kroket ook nog eens een kalfskroket is. En weet je wat zo leuk is? Je kunt die kalfskroketten ook zelf maken. Dan zijn ze namelijk nog lekkerder. Je weet dan welke ingrediënten er in zitten, en dat er vlees van goede kwaliteit in gaat. Dat heb je namelijk allemaal zelf in de hand als je de keuken in duikt om zelf kalfskroketten te maken. Je bent er ook wel een poosje mee druk, het is geen klusje dat je in een half uurtje hebt geregeld. Je kunt dat klusje dan ook het best over twee dagen verdelen. Maar zeg nu zelf, wat is er leuker dan vol trots je zelfgemaakte kalfskroketten, (of bitterballen, dat kan ook) te serveren? Reken maar dat je bewonderende blikken gaat oogsten!
Je weet welke ingrediënten er in zitten, en dat er vlees van goede kwaliteit in gaat
Kalfskroketten of rundvleeskroketten?
Kalfskroketten worden gemaakt van kalfsvlees. Met kalfsvlees wordt het vlees bedoeld, eigenlijk is het natuurlijk gewoon rundvlees, van jonge runderen. Tot de leeftijd van een jaar wordt er gesproken van een kalf, daarna is het een rund. Het vlees van een kalf is mager. Het heeft een fijne structuur, het is licht van kleur en het heeft een zachte smaak. Naarmate het kalf ouder wordt krijgt het vlees een donkerder kleur. Kalfsvlees is een heel veelzijdig product. Je kunt er de lekkerste stoofschotels mee maken en natuurlijk kalfskroketten.
Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?
In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!
Kalfskroketten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram bloem
- 80 gram roomboter
- 800 ml kalfsbouillon
- 450 gram gaar kalfsvlees
- 75 ml kookroom
- 2 eierdooiers
- 4 blaadjes gelatine
- 2 eetlepels Worcestershire Sauce
- 2,5 eetlepels peterselie, gehakt
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Extra nodig:
- plastic huishoudfolie
- een lage ovenschaal afmeting ongeveer 25 × 18 cm
- bakpapier
- een klein dienblad, bakplaat of iets dergelijks dat in de vriezer past
Zo maak je kalfskroketten:
Snijd het kalfsvlees in heel fijne stukjes en trek het met twee vorken een beetje uit elkaar.
Zet de gelatineblaadjes in een schaaltje koud water.
Vervolgens maak je de roux. Dit is de basis van de ragout. Laat de boter smelten in een pan en laat dit niet bruin worden. Voeg in één keer alle bloem bij de boter. Zet het vuur iets lager en roer de bloem goed door de boter heen. Dit gaat het beste met een rubberen spatel. Blijf roeren en bak zo in een ongeveer 3 minuten de bloem gaar. Dat is heel belangrijk, want als je de bloem niet goed laat garen, krijgen de kalfskroketten een meelsmaak en dat is niet lekker.
Als de bloem gaar is, schenk je een scheut koude bouillon bij de roux. Roer die er goed doorheen zodat het vocht opgenomen wordt. Dit blijf je herhalen tot de bouillon op is. Zet het vuur dan heel laag en roer de eierdooiers en de kookroom erdoor.
Schep vervolgens het kalfsvlees en de peterselie door de ragout. Breng de kalfsragout op smaak met de Worcestershire Sauce, zout en peper. Hoeveel zout je moet gebruiken is afhankelijk van hoe zout de bouillon is. Controleer dit door te proeven.
Schud de gelatine uit, en voeg het toe aan de hete ragout. Roer de gelatine er heel goed doorheen en let er op dat het goed smelt.
Giet de salpicon, want vanaf dit moment heet de krokettenvulling zo, over in een lage schaal. Laat afkoelen, dek de schaal af met plasticfolie en zet hem minstens een hele nacht in de koelkast om op te stijven. De salpicon moet echt ijskoud zijn om te kunnen verwerken tot kalfskroketten.
De volgende stap is het vormen van de kalfskroketten:
Zet drie diepe borden klaar. Vul er één met de bloem, één met het paneermeel en één met het losgeklopte ei.
Zet een dienblad of bakplaat, bedekt met bakpapier klaar. Hierop vries je de kroketten in.
Haal het folie van de salpicon en snijd het (nog in de schaal) in acht gelijke delen.
Vorm van een deel een kroket. Rol die door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermeel. Nog een keer door het ei en nog een keer door het paneermeel. Let er op dat de kroket echt helemaal gepaneerd is. Leg de kroket op het blad met bakpapier. Dit herhaal je nog zeven keer tot je acht kroketten hebt.
Zet het blad met de kalfskroketten een paar uur in de vriezer. Eventueel kun je de kroketten ook een paar uur in de koelkast goed koud laten worden, maar bevroren kroketten zullen minder snel stuk gaan in de frituur.
Frituur de bevroren kalfskroketten goudbruin in ongeveer 6 minuten, in olie of frituurvet van 180 graden. Ga je de kroketten niet eerst invriezen? Houd dan 4,5 à 5 minuten aan. Frituur niet meer dan twee kroketten tegelijk, anders koelt de olie te snel af.
Als je kalfsbitterballen hebt gemaakt frituur je ze iets korter. Ook hier geldt, niet te veel bitterballen tegelijk in de pan om afkoelen van de frituurolie te voorkomen.
Tafel lekker !!