Platbrood met rode bieten, geitenkaas en appel – Platbrood is een eenvoudig en veelzijdig gerecht wat je steeds vaker ziet. Platbrood wordt heel smaakvol en kleurrijk door rode biet, geitenkaas en appel te gebruiken. Dit recept combineert de zachte textuur van platbrood met de aardse zoetheid van rode bieten, de romigheid van geitenkaas en de verfrissende smaak van appel. Het resultaat? Een heerlijk lunchgerecht met appel, dat niet alleen verrukkelijk smaakt, maar dat ook een lust voor het oog is.
Platbrood met rode bieten; de makkelijke pizza uit de pan
Als je zin hebt in een pizza en je hebt geen oven wordt het al gauw bestellen bij de pizzakoerier. Dat kan behoorlijk prijzig zijn en niet ieder budget laat dat toe. Een platbrood met rode bieten, geitenkaas en appel is dan de uitkomst. Het kost je niet meer dan een beetje bloem en gist, en het beleg natuurlijk. Behalve dat het veel goedkoper is, is het ook nog eens superlekker! Als je het maken van platbrood eenmaal in de vingers hebt, zul je het steeds vaker gaan toepassen voor de meest uiteenlopende creaties. Je kunt het recept voor de bodem ook vermenigvuldigen en meerdere platbroden ineens maken. Ze laten zich namelijk makkelijk invriezen en zijn in no-time ontdooid.
Gebruik de koekenpan als oven
Je maakt voor het platbrood met rode bieten een soepel deegje dat je een uurtje moet laten rusten, die tijd moet je er echt voor over hebben wil je een lekker luchtig platbrood maken. Na dat uur rol je die luchtige bollen uit. De plakken deeg bak je een paar minuten aan beide kanten totdat de deegplak gaar is. Beleg het platbrood met bieten, geitenkaas en appel en bak het nog 5 minuten op een middelmatig vuur in dezelfde koekenpan met daarop een deksel. Door er de deksel op te doen wordt de vulling warm en de onderkant een beetje knapperig. Zet het vuur niet te hoog, laat het liever een paar minuten langer op een laag vuur verwarmen om aanbranden te voorkomen.
Maak zelf de lekkerste creaties met dit recept als basis
Een platbrood kun je met de meest uiteenlopende vulling beleggen. Groenten, fruit, kaas, vlees alles is mogelijk. Belangrijk bij de keuze van je beleg is wel dat het gaar moet zijn en niet te grof gesneden. In het geval van platbrood met rode bieten dus gegaarde rode bieten in dunne plakjes als groenten, en dunne schijfjes appel als fruit. Omdat je het in de pan verwarmd, krijgt de bodem meer hitte dan de bovenkant en gaart de vulling dus niet meer na. De vulling wordt wel warm en kaas zal smelten. Bij het platbrood met rode biet, geitenkaas en appel zal de appel warm worden, maar niet zacht, ze voegen een heerlijke zoetzure smaak toe die de andere ingrediënten uit het recept in balans brengen. De knapperige textuur van appels zorgt ook voor een welkome afwisseling in de beet van het gerecht.
Geitenkaas met honing en crème fraîche als basis
Geen tomatensaus in het recept voor platbrood met rode biet maar een heerlijke spread van geitenkaas die op smaak gebracht wordt met honing. Dit is een perfecte ondergrond voor de rode biet en de appel. Door er ook nog een beetje verse tijm over te strooien krijg je een echt zalige smaakcombinatie waar je je vingers bijna bij opeet!
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Lunchen met appel; heel veel inspiratie voor een fruitige lunch
Er zijn veel manieren om te lunchen met appel, broodjes, salades het een nog lekkerder dan het andere. Dat wordt lastig kiezen
Platbrood met rode bieten, geitenkaas en appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 170 gram bloem
- 3 gram droge gist
- 4 gram zout
- 4 gram suiker
- 4 ml olijfolie
- 100 ml water
- 100 gram zachte geitenkaas
- 50 gram crème frâiche
- 1 gekookte rode biet
- 1 kleine Elstar appel
- 50 gram veldsla
- een handje pecannoten
- 2 takjes tijm
- 2 eetlepels honing
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je platbrood met rode biet, geitenkaas en appel:
Los de gist en de suiker op in het water en meng dit met de bloem. Als het water is opgenomen voeg je het zout en de olie toe en kneed je alles tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 2 porties en maak er bollen van. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en dek af met een handdoek. Laat het deeg een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Maak in de tussentijd een spread van de geitenkaas, crème fraîche, 1 eetlepel honing en zout en peper naar smaak. Snijd de gekookte biet in zo dun mogelijke plakjes. Schil de appel en snijd ze in kwarten en snijd ook hiervan dunne plakjes. Was de veldsla en verwijder eventuele worteltjes, laat in een vergiet uitlekken.
Bestuif een werkblad met bloem, leg een deegbal erop en druk de lucht eruit. Rol de deegplak uit tot de grootte van de bodem van een koekenpan met een diameter van 26-30 cm. Verhit de koekenpan tot hij goed heet is. Als de deegplak loslaat, draai je hem om en bak je de andere kant kort tot hij net gaar is. Dit is een kwestie van een paar minuten per zijde. Doe hetzelfde met de andere deegbol.
Besmeer de platbroden met de geitenkaas spread en beleg ze gelijkmatig met de appel en rode biet. Bestrooi ze met verse tijm. Zorg voor een passende deksel voor de koekenpan. Verhit de koekenpan en verdeel er een beetje olijfolie in. Leg het belegde platbrood in de pan en sluit af met de deksel. Zet het vuur laag en laat in ongeveer 5 minuten de vulling warm en de onderkant knapperig worden. Doe dit ook met het andere platbrood.
Verdeel de veldsla erover en bestrooi het platbrood met rode biet, geitenkaas en appel met stukjes pecannoten. Druppel er nog een beetje honing en olijfolie over en bestrooi alles met zout en peper.
Serveer het platbrood warm of lauwwarm.
Tafel lekker !!