Rode bietjes-haring salade – Dit is een salade die het hele jaar door verkrijgbaar is, maar vooral wordt gegeten met carnaval. De mooie roze haring salade is tijdens de carnavalsdagen volop te koop in de supermarkten en bij de groenteboer. Enkele uitzonderingen daargelaten, zit er in het recept erg veel mayonaise en vrij weinig haring in. Dus veel mensen gaan zelf met een recept aan de slag om rode bietjes-haring salade te maken. Niet alleen omdat het lekkerder is, maar het scheelt toch ook aardig in de beurs met de toch al dure dagen, met veel vloeibaar brood. Wil jij die salade ook eens zelf maken? Onderaan de pagina vind je een recept daarvoor.
Rode bietjes-haring salade is niet alleen voor carnaval
Rode bietjes-haring salade wordt veel gegeten op roggebrood, maar ook op een stukje stokbrood op een verjaardagsfeestje is de salade een welkome afwisseling. Of gewoon op een lekker broodje als lunch. Haring is tenslotte ook lekker en gezond als het geen carnaval is. Verder gaat er een appel in de salade, en natuurlijk de rode bietjes. Dit recept is vers, dit is lekker en daar ga je graag even voor zitten. En je neemt er graag de tijd voor om zelf eens een salade te maken met het recept uit dit artikel.
Haring happen en carnaval
Er wordt niet alleen haring salade gegeten met carnaval. Ieder jaar wordt er in het zuiden van het land flink feest gevierd. Na vaak wel vijf dagen carnaval te hebben gevierd, wordt er op woensdag naar de kerk gegaan om een askruisje te halen. Na de mis gaan veel kerkgangers nog naar de kroeg om de afgelopen carnaval te bespreken en “Eine hiering te biete”. Dit kan zowel zoute als zure haring zijn. De haringen worden vaak aangeboden door de kastelein om de carnavalsvierders te bedanken.
Salades met appel
Appels zijn erg veelzijdig en lekker fris van smaak, deze salades met appel zijn heel verschillend in smaak en allemaal even lekker.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Rode bietjes-haring salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gekookte rode bietjes
- 250 gram zure haring
- 1 appel liefst elstar of jonagold
- 100 gram augurk
- 1 kleine ui
- mayonaise naar smaak
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Rode bietjes-haring salade maak je zo:
Snijd de bietjes in kleine blokjes. Giet de azijn van de haring af en snijd de haring en de bijbehorende uienringen in kleine stukjes. Doe die bij de bietjes in de kom.
Schil de appel en snijd ook die in blokjes. Doe ze dan gelijk door de bietjes en de haring. Schil de ui en snijd ze heel fijn. Roer alles door elkaar. Voeg er ongeveer 4 eetlepels mayonaise en zout en peper naar smaak aan toe.
Als je de rode bietjes-haring salade op een toastje serveert kun je er wat meer mayonaise aan toevoegen dan wanneer je de salade als lunch op een broodje doet.
Tafel lekker !!
rode bietjes paar aadappelen, twee blikjes haring in tomatensaus, maar de saus ervan afdeppen, dit maakt een lekkere haringsalade, je kunt er evetueel nog maio en hardgekookt ei opdoen
Lijkt me erg lekker Herman, weer een heel andere manier van haringsalade maken.
Ik vind de zure haring hier lekkerder bij, maar vervang de mayonaise met zure room en ik doe er 2 geprakte aardappelen bij.
Ik gebruik ook zure haring en aardappels erbij.
Maar ik heb nog nooit zure room gebruikt. Wat is nou lekkerder?
Je had al een reactie zag ik. Leuk is het toch om te zien dat iedereen een eigen idee heeft over wat lekker is. Dit is derhalve ook slechts een visie. In mijn optiek maak je salade van zure haring zonder de bietjes. Dus aardappel, appel, ui, augurk (beetje bieslook mag zeker ), en natuurlijk zure haring. Dan 1 deel mayo (een goede) en twee delen zure room. Peper, zout en een HEEL KLEIN beetje nootmuskaat. Proeven en dan misschien een paar korreltjes suiker. Salade van zure haring moet lekker fris zijn, maar niet echt zuur. Heel belangrijk is ook dat je salade moet rusten, zo’n minimaal 6 uur in de koelkast. Overnacht is beter. Die smaken moeten zich gewoon even binden.
Mooi en correct recept, maar natuurlijk moet die haring een zoute zijn. Dat geeft die prachtige interactie tussen zout en zoet. Ik maak de salade ook wel eens met spekbokking (Is tenslotte ook een haring, maar dan veel steviger), zeker het proberen waard !
Bedankt voor de tip dat gaan we zeker eens proberen.
Je kunt het beste de ‘Matjesfilet nordische Art’ van de Duitse ALDI of Lidl gebruiken. Ik zou er verder ook nog gevriesdroogde bieslook en dille bij doen, dit combineert prima met rode biet én met vette vis.
Dankjewel voor de tip Peter.