Toast met brie – Onlangs stuurde lezeres José Lekker Tafelen een mailtje met de vraag of er interesse was in het recept van een lekker lunchgerecht. Nu is Lekker Tafelen natuurlijk altijd geïnteresseerd als er iets lekkers te eten valt, dus we hebben haar gevraagd ons dat recept te sturen. José maakte een recept van toast met brie, ham en een laagje prei en champignons. Klinkt erg lekker, nietwaar? Nou, neem maar aan, dat is het ook, want de lunch was heerlijk. José deelt haar recept graag met jou.
Brie, in veel soorten te koop
Op toast met brie leg je natuurlijk brie. Maar welke kies je dan? Brie is een Franse witschimmelkaas, die hoort tot de zachte wittekorstkazen. De kaas is vernoemd naar de regio Brie. Het is in Nederland een van de meest verkochte buitenlandse kazen. Elke supermarkt, elke kaasboer en elke kaaskraam op de markt verkoopt brie. Er is echter wel enig verschil in de soorten brie die verkocht worden. Er zijn heel veel soorten, roombrie, boerenbrie, fabrieksbrie, met AOC-keurmerk, zonder AOC-keurmerk, brie van de mat … zomaar wat namen die je voorbij ziet komen. Wil je meer weten over brie lees dan onze brie special er eens op na. Voor het klaarmaken van toast met brie maakt het niet uit welke soort je kiest. Let er wel op dat de brie die je kiest niet overrijp is. Een wat minder rijpe kaas wordt wel zacht in de oven, maar die zal niet van de toast aflopen.
Toast met brie – tips
Geen brie in de koelkast, maar wel camembert? Ook daar mee kun je de toast prima maken.
Heb je liever een tosti met brie dan toast met brie? Volg dan gewoon het recept, maar bedek de brie met nog een snee brood. Je kunt de tosti dan ook in een tosti-ijzer klaarmaken.
Natuurlijk kun je de toast met brie ook maken met volkoren brood als je dat liever eet. Kies een broodsoort die jij het lekkerst vindt.
De toast is vrij machtig. Reken een snee per persoon, voor grote eters kun je twee sneden rekenen.
Brie; eet jij wel de echte?
Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?
Toast met brie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 sneden wit brood
- roomboter
- 1 teenje knoflook
- 4 middelgrote champignons, in heel dunne plakjes
- 1/3 dunne prei, in zeer dunne ringetjes
- 4 grote plakken achterham
- 300 gram brie
- paprikapoeder
- (hot)kerriepoeder
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je toast met brie:
Verwarm de oven voor op 180 graden, en haal het rooster eruit. Leg een vel bakpapier op het rooster.
Besmeer de sneden brood voor de toast met brie aan een kant met roomboter en leg ze op het bakpapier.
Pers de knoflook uit en verdeel een klein beetje over elke snee brood, voor een subtiele knoflooksmaak. Je kunt eventueel ook knoflookpasta gebruiken. Verdeel vervolgens de champignonplakjes en de preiringetjes over de boterhammen. Bestrooi de groenten met wat paprikapoeder, kerriepoeder, zout en peper. Dek elke snee af met een plak ham. Daar overheen verdeel je de plakken brie. Bestrooi de toast met brie met nog een klein beetje kerriepoeder.
Zet het rooster met de boterhammen in het midden van de oven, en laat in 10 à 12 minuten de kaas smelten en het brood aan de onderkant krokant worden. Haal het rooster uit de oven en serveer de toast op borden. Snijd de toast diagonaal door.
Serveer de toast direct, goed warm is die het lekkerst.
Tafel lekker !!