Tosti Italiaanse stijl – Tosti’s, iedereen is er dol op. De tosti met alleen kaas of met ham en kaas zijn de populaire tosti’s die iedereen wel eens voor een lunch gemaakt heeft. Er zijn meer manieren om tosti’s te maken dan alleen een sneetje witbrood met ham en kaas. Dit keer maken we een tosti Italiaanse stijl, maar dan met Nederlandse producten. Het hoeft niet altijd van ver te komen om lekker te zijn. Je vindt lokaal vaak de meest fantastische producten, die niet onderdoen voor de buitenlandse ingrediënten.
Het brood is de basis van de tosti
Wat is er lekkerder dan 2 sneetjes warm krokant brood, met een warme vulling van kaas. Voor een tosti Italiaanse stijl hoef je geen speciaal brood in huis te halen. Je kunt het brood gebruiken dat al in huis is. Moet je toch brood halen, kies dan voor casinobrood of een lekker zuurdesembrood. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, een tosti is het lekkerst met brood dat een beetje droog is. Door het verwarmen smelt de kaas, en het vocht en vet van de kaas trekt in het brood. Dit geeft het brood extra smaak, maar maakt het ook zachter. Met vers brood wordt het dan al snel een beetje klef. Droger brood bak je ook lekkerder krokant dan vers brood.
Om de tosti krokant te bakken is een tosti-ijzer erg makkelijk en snel, maar de lekkerste tosti maak je door hem in een koekenpan te bakken. Het is een beetje meer werk, maar het proberen zeker waard. De tosti Italiaanse stijl wordt er nog lekkerder door, omdat je eerst de salami een beetje uitbakt voor je hem tussen de sneetjes brood doet. Het vet van de salami gebruik je dan om de tosti in te bakken, en lekker dat dat is!
Hoe vreemd het misschien ook klinkt, een tosti is het lekkerst
met brood wat een beetje droog is.
Geen tosti zonder kaas
Zeg je tosti, dan zeg je warme kaas. Bij de tosti Italiaanse stijl gebruiken we mozzarella. De kaas smelt heerlijk weg tot lange draden en is zacht van smaak. We kennen mozzarella als Italiaanse kaas, maar wist je dat in Nederland ook de lekkerste buffelmozzarella gemaakt wordt? Buffelboerderij Arns in Zevenaar, Buffalo farm Twente in Denekamp en gebroeders Tebben uit Venlo zijn een paar voorbeelden van Nederlandse bedrijven, waar ze met zorg en aandacht heerlijke mozzarella maken. Wellicht zit er bij jou in de buurt ook een kaasmaker die mozzarella maakt. Koop dan eens die mozzarella. Er gaat immers niets boven lokaal eten. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook veel lekkerder.
Echte smaakmakers in de tosti Italiaanse stijl
In de tosti Italiaanse stijl gebruiken we geen ham, maar salami, omdat die een heerlijk contrast vormt met de zachte smaak van de mozzarella. Salami heeft zijn naam te danken aan het woord ‘salame’ wat gedroogd vlees betekent. Salami wordt meestal gemaakt van varkensvlees, maar steeds vaker zie je salami van andere soorten vlees zoals rund, kip of wild, die vaak ook gemengd worden. Vraag eens naar salami uit Nederland bij je slager. Veel slagers verkopen salami van een worstmaker uit de buurt of maken hem misschien wel zelf in hun eigen slagerij.
Gedroogde tomaten op olie maken de tosti Italiaanse stijl helemaal af. Die gedroogde tomaten kun je natuurlijk kopen, maar ze zijn ook erg leuk en lekker om zelf te maken. Moeilijk is het niet, je moet alleen een oven en een beetje geduld hebben.
Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
Tosti maar gewoontjes? Na vandaag niet meer. Wij hebben de lekkerste tosti's voor je op een rij gezet. En we zijn benieuwd naar jouw variant.
Tosti Italiaanse stijl
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 sneetjes brood naar keuze
- 75 gram mozzarella
- 2-3 plakken salami
- 1/2 eetlepel gedroogde tomaat op olie in stukjes
- paar blaadjes verse basilicum
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een tosti Italiaanse stijl:
Bak de plakjes salami kort in een koekenpan.
Beleg een snee brood met een plakje salami, verdeel daarover de stukjes gedroogde tomaat.
Snijd de mozzarella in plakken en verdeel hem gelijkmatig over de snee brood.
Scheur een paar blaadjes basilicum in stukjes en verdeel die over de mozzarella.
Dek af met de overgebleven salami en leg de tweede snee brood erop. Druk goed aan.
Verwarm de pan waarin de salami gebakken is en wrijf de tosti over de bodem, draai de tosti om en doe dit ook met de andere kant. Bak de tosti nu aan beide zijde op zacht vuur goudbruin.
Wil je de kaas nog iets warmer en lopender, verpak de tosti dan in een stuk aluminiumfolie en verwarm dit zo samen nog even in de pan.
Snijd de tosti Italiaanse stijl schuin doormidden en serveer hem lekker warm.
Bak je de tosti in een tosti-ijzer sla het bakken van de salami dan over.
Tafel lekker !!