Witloftaartje met Kernhem – Heerlijke taartjes van bladerdeeg met gekarameliseerde witlof, een beetje honing en tijm en heerlijke gesmolten Kernhem kaas, afgewerkt met stukjes knapperige walnoot. Krijg je al trek? Of je nu grote of kleine trek hebt, dat maakt met dit recept niets uit want je kunt de maat makkelijk aanpassen. Kijk snel naar het recept onderaan het artikel.
Lekker lunchen met een witloftaartje met kernhem
Witlof is een zalige en makkelijk toepasbare groente. Of je de witte stronkjes groente nu eet als salade, in een soep, in de stamppot of ovenschotel, het is altijd lekker. De witloftaartjes met Kernhem zijn een erg lekkere afwisseling hierin en verrassend makkelijk te maken. Voor een lunchgerecht zoals op de foto gebruik je 1,5 kropje witlof per persoon. Maar je kunt er ook heerlijke hapjes van maken met dit recept en maar een half kropje per persoon voor gebruiken. Je maakt ze heel makkelijk naar behoefte, zo groot of klein als jij wil. Het is een kwestie van het bladerdeeg anders snijden, de rest blijft precies hetzelfde.
Zo blijft het bladerdeeg lekker knapperig
Je wilt natuurlijk wel dat het witloftaartje met Kernhem een lekker knapperige bodem heeft. Dat kun je bereiken door ervoor te zorgen dat het witlof niet te veel vocht afgeeft. Als je het witlof kort beetgaar stooft, en het daarna even op een stukje keukenpapier laat uitlekken, los je dat vochtprobleem op, en wordt het bladerdeeg niet zacht.
Kernhem en witlof, een heerlijk stel
Witlof en kaas in een recept is een perfecte match en omdat het lekker is om af te wisselen in kaas, gebruik je voor het recept van dit witloftaartje een stukje Kernhem. Kernhem smelt lekker weg en heeft een heerlijk romige smaak. De Kernhem vind je niet geraspt, dus dat moet je even zelf doen. Zelf raspen is altijd lekkerder en je weet precies welke kaas je raspt. Als je geraspte kaas koopt, is niet altijd te achterhalen welke kaas je hebt. Het raspen gaat het beste als niet alleen de kaas, maar ook de rasp goed koud is. De Kernhem voor het witloftaartje is een 60+ kaas en hierdoor zachter dan een Goudse kaas, dus iets minder makkelijk te raspen. Zet de rasp daarom ook even in de koelkast, je zult verrast zijn door het verschil in gemak met raspen.
Kernhem smelt lekker weg en heeft een heerlijk romige smaak
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Kernhem, zacht, maar wel met pit!
Kernhem, zacht, maar wel met pit! Een gewassen-korstkaas die echt thuishoort op je Nederlandse kaasplank, maar ook fijn is om mee te koken!
Witloftaartjes met kernhem
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg
- 6 kleine stronkjes witlof
- 25 gram boter
- 150 gram kernhem
- 125 ml crème fraiche
- 4-5 takjes tijm
- een handje walnoten
- 2 eetlepels honing
- 1 bosuitje
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witloftaartjes met kernhem:
Snijd het witlof in de lengte doormidden en verwijder een beetje van de kern. Verwijder niet alles anders vallen de kropjes uit elkaar. Smelt de boter in een koekenpan en leg hierin de stronkjes witlof op de snijkant. Leg er 2 takjes tijm bij en bestrooi het witlof met zout en peper en druppel er een eetlepel honing overheen. Bak ze kort op hoog vuur tot ze mooi licht verkleurd zijn. Leg de deksel op de pan en zet het vuur laag en laat ze nog 5 minuten nagaren.
Rasp in de tussentijd de kaas. Meng de crème fraîche met de blaadjes van 1 takje tijm en breng op smaak met een beetje honing, zout en peper. Snijd het bosuitje in ringetjes en hak de walnoten grof.
Haal het witlof uit de pan en leg het op keukenpapier om een beetje te drogen en af te koelen.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rol het bladerdeeg af en snijd door middel van bordje 4 cirkels, je kunt stukken afsnijdsels tegen elkaar aanleggen en aanduwen om de laatste cirkel te vormen. Leg de cirkels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel de op smaak gebrachte crème fraîche over de plakjes, maar blijf een stuk van de rand. Verdeel er de helft van de kaas overheen samen met de resterende tijm. Leg op ieder plakje 3 stukjes witlof tegen elkaar aan en bestrooi dit met de rest van de geraspte kernhem. Schuif de witloftaartjes met kernhem in de oven en bak ze in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Haal de witloftaartjes met kernhem ui de oven en druppel er nog een beetje honing over en bestrooi ze met een paar ringetjes bosui en de stukjes walnoot. Serveer het witloftaartje lekker warm.
Tafel lekker !!