Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mac and cheese: Favoriete klassieker

Mac and cheese: ieders favoriet – Macaroni met kaas is het ultieme ‘confort food’. De zachte elastische bite van de elleboogjespasta, het gemak waarmee je de romige aromatische kaassaus doorslikt en het knisperende krokantje van het korstje, zorgen ervoor dat je elke hap weer naar een volgende verlangt. Macaroni and cheese, mac and cheese,  is heerlijk voedsel voor op de bank bij een film of favoriete serie.

Een stukje geschiedenis

Het is een van oorsprong Italiaanse gerecht. Aanvankelijk maakte men om en om een laagje gare pasta, boter en Parmezaanse kaas. Dat deed men in een hete oven en het gerecht was klaar. Het groeide uit tot een Amerikaanse klassieker doordat Thomas Jefferson, president eind 18e eeuw, het gerecht in Europa had geproefd. Hij was er zó verrukt van, dat hij een aantal macceroni-machines en Parmezaanse kazen liet importeren. Vervolgens serveerde hij het gerecht bij een staatsbanket  en werd gerecht het een heuse hit.

Het recept wijzigde in de loop der eeuwen. Er kwam een Mornay-saus bij – een chic woord voor béchamel met kaas – en een krokant bovenlaagje met broodkruim. In plaats van Parmezaan gebruikte men lokale, cheddar-achtige kazen.

Instant mac and cheese of zelf maken

Om de ‘moderne huisvrouw’ vanaf de jaren ’50 te hulp te schieten, werd dit topgerecht steeds meer instant verkocht: in blik, of in een pak met ‘just add milk’. En dat is eigenlijk vreselijk jammer, want als je op die wijze kennis maakt met mac ’n cheese zoals het gerecht liefkozend wordt afgekort, weet je niet wat je mist. The real thing – om in Amerikaanse termen te blijven – smaakt zoveel beter! Bovendien kun je er eindeloos mee variëren door er ook nog vlees of vis en groenten in te verwerken. Op die manier sla je twee vliegen in één klap: toch nog wat meer vitamines, mineralen en vezels én je eet weer eens iets anders, maar toch vertrouwd.

Mac and cheese recept

voor 4 personen:

  • 400 gram macaroni
  • +/- 100 gram boter
  • 3 volle el bloem
  • +/-600 ml. melk
  • +/- 150 gram cheddarkaas
  • +/- 50 gram parmezaanse kaas
  • 1 à 2 tl scherpe mosterd
  • 10 druppels worcestershiresaus
  • mespunt nootmuskaat
  • 3 el paneermeel of broodkruim
  • peper en zout naar smaak

Eventueel:

  • Stukjes vlees of vis zoals: spekjes, stukjes (gerookte)kipfilet, grote garnalen, rivierkreeftjes, tonijn, gehakt
  • Stukjes stevige groente zoals: paprika, broccoli, wortel, knolselderij, pastinaak, bladselderij, doperwten, mais

Zet de oven aan op 200 graden. Kook water voor de pasta en zet ondertussen een RVS (steel)pannetje op een zacht vuurtje waarin je +/- 75 gram (je leest het goed, niet alle boter!) en de bloem doet. Roer het mengsel door elkaar tot het een stevig papje is en voeg dan de melk toe.

Doe ondertussen de macaroni (of naar wens andere korte pasta) in het kokende water waar je eventueel wat zout aan hebt toegevoegd. Let op, niet té veel zout: de saus met alle kaas maakt het gerecht al zout genoeg.

Rasp de kazen en voeg ze toe aan de saus. Houd ondertussen de pasta in de gaten: hij moet gaar- maar niet kapot koken. Voeg, zodra de saus kookt, de mosterd en worcestershiresaus toe aan de saus, de nootmuskaat, de peper en eventueel nog wat zout. Proef eerst! Laat even doorkoken en roer met de garde tot je een gladde, redelijk dunne saus hebt. Hij moet tussen drinkyoghurt en vla inzitten.

Vet een ovenschaal in met een likje boter, giet de pasta af en doe ze vervolgens over in de ovenschaal. Giet dan de saus erover en zorg ook dat de saus door alle lagen van de pasta komt. Het lijkt nu misschien heel veel saus, maar geloof me, in de oven absorbeert de pasta nog behoorlijk wat saus.

Verdeel het broodkruim of paneermeel over de schotel en verdeel likjes van de overgebleven boter erover.

20 minuten in de oven en je geniet van een heerlijke Mac and Cheese!

Wil je nog andere dingen toevoegen? Zorg dan dat de groenten al gekookt, gewokt of gegild zijn en het vlees of de vis gaar. Zelf maakte ik deze mac ’n cheese met gebakken spekjes. Mmmmm…..

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
  1. Mandy zegt

    Zojuist met mijn dochter dit gerecht gemaakt, ik eet glutenvrij dus de macaroni nam de saus niet zo goed op. De saus was ook wat klonterig, wat is er mis gegaan?
    Het smaakte overigens heerlijk hoor!

  2. Wendy zegt

    Kun je dit helemaal klaar zetten en savond s pas in de over doen?

    1. Lekker Tafelen zegt

      De pasta koelt dan af Wendy, en zal daardoor de saus minder goed absorberen. Bovendien zul je dan de tijd in de oven moeten verlengen.

  3. Gerda Delanghe zegt

    Mac and cheese klaar gemaakt maar dan zonder de worcestershiresaus. Heerlijk 😋 zeker voor herhaling vatbaar!!!

    1. Lekker Tafelen zegt

      Daar worden we blij van. Leuk dat je het met ons deelt Gerda!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.