Macaroni taart met chinese kool en tomaatjes – Macaroni noem ik altijd Nederlandse pasta. Dat is het natuurlijk niet, maar een aantal jaren geleden hadden we nog lang niet zoveel pastasoorten als vandaag de dag. Macaroni was toen wel de meest voorkomende pasta en ook vandaag de dag is het nog een pasta die bijna altijd op traditionele “Hollandse” wijze geserveerd wordt. Macaroni met een tomatensaus. Soms gaat er wat extra groente in, de bewuste kok kiest voor verse tomatensaus, maar in teveel gevallen wordt er gewoon een pot kant en klare rode drap overheen gegooid. De pakjes en zakjes macaroni kruiden vliegen de winkels uit en steeds weer verbaas ik me in de supermarkt hoe iedereen er z’n maaltje bij elkaar scharrelt. Echt, moet je eens op letten als je door de super loopt.
Kaasje erover
Een kontje kaas is ideaal. Je kunt natuurlijk als een echte chef de authentieke Parmezaan gebruiken, maar echt… er is helemaal niets mis mee om een macaroni gerecht te maken met gewone, pure Hollandse kaas. Kom dan niet met een voorverpakt merk kaasje uit de supermarkt aanzetten, maar pak eens een echte, pure smaakvolle Boerenkaas met een beetje pit. Durf eens een geitenkaasje te pakken en ontdek vooral wat er bij jou in de buurt gemaakt wordt. Laat die zelf kazende boer zijn verhaal eens vertellen als je er tijdens je weekend fietstocht toch langs komt. Dat verhaal is straks weer het gesprek tijdens de maaltijd en het begin van anders naar voeding kijken.
Verrassing voor kinderen
Deze macaronischotel is een verrassing voor kinderen. Ze zien macaroni weer eens anders (taartje) op hun bord verschijnen. En juist dan is dat verhaal van belang. Weten je kinderen hoe kaas gemaakt wordt? Weten ze dat een kilo kaas niet ophoudt bij het knuffelen van een koe maar dat het keihard werken is? Tijd voor een maaltijd met een leuk verhaal!
Macaroni taart met chinese kool en tomaatjes
- 550 gram chinese kool
- 200 gram cherry tomaatjes
- 250 gram macaroni
- 150 gram spekreepjes
- 4 eetlepels tomatenketchup
- 2 rode uien
- 1 bekertje crème fraîche
- zout en peper
- 5 eieren
- 100 gram geraspte boerenkaas
- 1/2 bosje bieslook
Breng water met zout aan de kook en kook hierin de macaroni in ca. 10 minuten gaar. Doe over in een zeef of vergiet en laat goed uitlekken.
Verhit een wok en bak hierin het spek uit. Snipper ondertussen de uien, snijd de chinese kool in reepjes en wok even mee. Halveer de cherrytomaatjes en bak deze op het laatst even mee. Breng flink op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep de tomatenketchup door de macaroni. Vet een quichevorm of lage ovenschaal in en vul met de macaroni en de spek-koolmix. Doe dit in stroken of in ringen.
Meng de crème fraîche met de eieren. Gebruik hiervoor een keukenmachine of staafmixer. Breng dit goed op smaak met zout en peper. Giet het mengsel over de macaroni en de groenten. Strooi er geraspte kaas over en zet 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Strooi er voor het serveren verse bieslook over.