Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf macarons maken; De Hit sensatie uit Frankrijk

3 3.143

Zelf macarons maken; De Hit sensatie uit Frankrijk. De  macaron is een soort bitterkoekje, een koekje dat op een mini hamburgertje lijkt, een macaron bestaat uit twee op elkaar geplakte koekjes, die elk een ‘schelp’ worden genoemd. En die worden gemaakt van Franse of Italiaanse merengue schuim met daar tussen in een vulling: ganache, botercrème, jam of zelfs hartige vullingen als paté.

Het koekje heeft prachtige kleuren en iedere kleur staat voor zijn eigen smaaksensatie. Zoals:

 • chocolade (donkerbruin)
 • mocca (middenbruin)
 • kersen (rood)
 • pistache (groen)
 • aardbei (rose)
 • framboos (karmijn)
 • citroen (geel)
 • kokos (roomwit)

De naam Macaron betekent vrij vertaald: fijn deeg


Macarons, een boeiend stukje geschiedenis

Wie precies de uitvinder is van dit overheerlijke koekjes is niet precies bekent, zoals er vele wegen naar Rome leiden, zijn er vele verhalen over de macaron,een ieder wil zijn of haar naam geven aan deze overheerlijke uitvinding. Toch is het verhaal dat de werkelijke oorsprong van het koekje ligt in 1533.

Al waar de Italiaanse Caterina Maria Romula di Lorenzo de Medici dan 14 jaar oud is en vertrekt van haar geboorteplaats Firenze (Italie) naar Frankrijk om er met kroonprins Henri II te trouwen.

Haar pâtissiers aan het hof, maken voor het huwelijksfeest een soort schuimkoekjes die ze amandel macarons noemen. Pas eeuwen later…
In 1792 zijn er twee nonnen die zoeken naar onderdak in Nancy ( tijdens de franse revolutie ). Om zich te onderhouden, bakken deze dames koekjes die zij van eiwit, amandelen en suiker maken. Van een vulling en het dubbele koekje is dan nog geen sprake, het gaat hier alleen om het bakken van de schelpen.

Het koekje van de nonnen raakt beroemd tot in Parijs en wordt steeds verfijnder. Dan zeventig jaar later gaat Pierre Desfontaines ze in zijn pâtisserie Ladurée aan elkaar plakken. Hij mag als de oprechte ontwikkelaar van de macaron de Paris worden beschouwd. Deze eerste macarons bestonden uit twee kleine op amandel gebaseerde schuimpjes met een vulling van ganache.
Lanudree is de place to be in frankrijk, als je echte authentieke macarons wilt proeven.

Tegenwoordig zijn ze online te bestellen en zijn ze zelfs zelf te maken, maar dit is wel voor de doorzetter, want de kans is groot dat ze de eerste keer mislukken.

De amandel merengue traktatie is namelijk niet zomaar te bereiden. Het vergt de nodige techniek, precisie en heel veel geduld.
De verhouding komen heel precies en de amandelen (als je vers amandelpoeder wilt gebruiken moeten echt heel heel fijn zijn.)

Let op:

 1. Maak de kom die je gaat gebruiken voor het bereiden van de macarons, vet vrij door met het sap van een citroen door de kom te gaan. Dit kun je ook doen met je garde, zodat je zeker weet dat alles goed vet vrij is. Dit alles is in het belang voor het op kloppen van je eiwitten.
 2. Weeg alle ingredienten exact af! Heel belangrijk ook de eiwitten!

Zelf macarons maken; De Hit sensatie uit Frankrijk

Basisrecept voor ca. 20 macarons

 • 200 gram poedersuiker
 • 100 gram amandelpoeder
 • 125 gram eiwitten
 • 50 gram fijne kristalsuiker
 • mespuntje zout
 • kleurstof naar keuze

Maak je kom vetvrij. Zeef de amandelpoeder en poedersuiker en weeg de juiste hoeveelheid af. Meng daarna de poedersuiker en amandelpoeder te samen door, door nogmaals te zeven, herhaal dit nog 1 keer.

Klop nu de eiwitten met het zout stijf. Wanneer de eiwitten stijf zijn, gaat er al mixend lepel voor lepel ,de suiker bij. Zorg dat de eerste lepel suiker is opgenomen voor dat je nieuwe eetlepel suiker toevoegt. Klop het mengsel mooi glanzend en stijf.

Voeg nu de kleurstof toe en mix nog even door. Voeg dan met een lepel het amandel/poedersuiker mengsel toe. En schep net zo lang tot er een mooi lopend mengsel ontstaat, dit kan even duren. Het mengsel moet langzaam van de lepel af lopen.

Bedek de bakplaat met bakpapier en spuit rondjes macarons, dit kan je doen met behulp van voor af getekende rondjes op het papier zodat ze allemaal mooi dezelfde grote worden. Tik dan met de bakplaat een paar keer op je aanrechtblad zodat alle luchtbellen verdwijnen en de schelpjes mooi uitlopen.

Laat de macarons een uur rusten, ze moeten een beetje uitharden, het mengsel mag niet meer plakkerig zijn.( anders is het resultaat gebarsten macarons). Bak ze dan 15 min op 170 graden in de voorverwarmde oven.

Macarons, smakelijke variaties

 • Vervang kleurstof door een eetlepel cacao te mengen met druppeltjes water
 • Vul met een chocolade- of witte ganache
 • Maak witte macarons dus zonder kleurstof en vul met een crème van mokka of ganache
 • Gele kleurstof toevoegen en vullen met lemon curd.
 • Roze kleurstof toevoegen en als ze klaar zijn vullen met frambozenjam
 • Verder allerlei kleurtjes, gevuld met verschillende smaken botercrème.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Jessica zegt

  Ik heb 2 keer de macarons precies volgens het recept gemaakt, maar het beslag was veel te dun en niet luchtig, bleef aan het eind alleen een harde plak suiker over. Helaas dus 2 keer niks aan over gehouden.

  1. Connie zegt

   Erg jammer. Macarons zijn niet makkelijk te maken. Het is erg belangrijk hoe lopend het beslag is en dat ze goed aangedroogd zijn, dit kan soms wel 2 uur duren. Er moet echt een velletje opzitten voor je ze gaat bakken. Ook de temperatuur van de oven luistert erg nauw en is per oven verschillend. Als ik jou reactie lees vermoed ik dat je het amandelmengsel te lang hebt doorgespateld. Het moet de consistentie hebben van griekse yoghurt.

 2. Joyce zegt

  Leuk artikel. De kunst blijft altijd altijd om de koekjes zo te maken net als op de foto in het artikel.
  Oefenen baart kunst zeggen ze wel is 🙂

  Groetjes Joyce

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer