Makkelijke tapas, dat komt altijd uit toch? Even relaxen of een heerlijk avondje met vrienden en familie, dan schenk je iets lekkers in en serveer je er gezellige maar lekkere en verse hapjes bij. Een veel beter alternatief als die standaard zak chips op tafel.
De eerste keer dat je deze schotel maakt zul je er echt even het koppie bij moeten houden. De tweede keer gaat al makkelijker en de derde keer draai je de mini gerechtjes fluitend in elkaar.
Wij wensen je alvast een heerlijke tapas avond!
Pittige kipsatéspiesjes
2 kipfilets, 1 flesje ketjap manis, 2 theelepels sambal, satéprikkers.
Leg de satéprikkers 2 uur in koud water om zwart worden te voorkomen. Snijd de kipfilets in kleine blokjes. Doe in een schaal, voeg de sambal toe en giet er ketjap bij tot de kipfilet helemaal onder staat. Laat hierin minimaal 2 uur marineren. Verwarm je ovengrill even voor, rijg ondertussen de blokjes kipfilet aan de prikkers en leg ze 10 cm. onder de grill in de oven. Laat in 20 minuten garen. Keer ze halverwege. Geef er eventueel een schaaltje satésaus bij.
Gamba’s in pesto
16 gamba’s, 2 lente- of bosuitjes in ringetjes, pesto, olijfolie
Beetje olijfolie in de pan doen. Het vuur niet te hoog zetten, anders worden de gamba’s te droog. Aanbakken (de kleur van de gamba zal veranderen van grijs naar roze). Ringetjes bosui meebakken, pesto erbij scheppen, even omscheppen en smullen !
Spiesjes van cherrytomaatjes en mozzarella
16 cherrytomaatjes, 8 blaadjes basilicum, 8 mini-mozzarellabolletjes (bijvoorkeur van buffelmelk), 1 eetlepel olijfolie, zwarte peper,, satéprikkers
Rijg de tomaatjes, afgewisseld met basilicum aan prikkers. Besprenkel met olijfolie en maal er zwarte peper over.
Gehaktballetjes in tomatensaus
450 gram mager lamsgehakt, 1 ei, 3 geperste teentjes knoflook, 4 eetlepels fijngesneden peterselie, 1/2 theelepel nootmuskaat, zout en peper, 2 ontkorste plakjes witbrood, 2 eetlepels rode wijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 fijngesneden ui, 3 ontvelde tomaten in blokjes, 1 dl kippenbouillon
Meng het gehakt met het ei, de knoflook, 2 eetlepels peterselie, de nootmuskaat, zout en peper. Week het brood in de rode wijn en kneed het door het gehaktmengsel. Vorm hiervan ca. 40 balletjes.
Verhit de olie en bak de balletjes hierin in 5 minuten rondom bruin. Bak de ui even mee. Voeg de tomaat en de bouillon toe en laat de gehaktballetjes afgedekt op laag vuur ca. 30 minuten sudderen.
Neem de gehaktballetjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk over de gehaktballetjes. Strooi er 2 eetlepels peterselie over.
Plakjes droge worst
Koop een droge worst naar keuze en snijd deze in stevige plakken. Niet te dik maar ook niet te dun. Ca. 1/2 cm. Je kunt zelf een droge worst kiezen. Gewoon salami, of neem een lekkere groninger of drentse worst.
Kaas-ciabbatta-appel tapas
1 flinke plak (1 cm dik) manchego kaas, 1 ciabatta, 1 appel, wat olijfolie
Verdeel de ciabatta in royale blokjes. Snijd de ongeschilde appel in schijven halveer de schijven, verwijder het klokhuis. Kwast de gehalveerde appelschijven in met olijfolie. Verhit een grillpan, en leg de appelschijven in de gloeiend hete grillpan tot er van die mooie strepen zichtbaar worden. Draai de schijven om en doe dit ook aan de andere zijden. Let op elke stukje ciabatta een schijfje appel. Snijd de kaas in blokjes en leg op de appelschijfjes. Steek er een satéprikker in en smullen maar.