Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Snoep goed! Malse spekken, spekkies of ‘maskesvlees’

Zoete spekkies, of ‘maskesvlees’ zoals onze Zuiderburen ze noemen, kun je nu ook zelf maken! Stap voor step uitgelegd.

0 3.132

Snoep goed! Malse spekken, spekkies of  “maskesvlees” – Hollanders noemen ze soms spekkies, Vlamingen soms “maskesvlees”.  Maar we bedoelen er het zelfde mee, die lekkere marshmallow-achtige spekken die je in de winkels vaak in roze-gele kleuren koopt. Wist je dat je zelf heerlijke spekkies kunt maken? Om een lekkere spek te maken heb je normaal een varken nodig, veel voeder en veel tijd. Maar wat ik bedoel zijn de spekken, ‘spekkies’,  zoals die in het snoepwinkeltje verkocht worden. Tja, bestaan eigenlijk die ouderwetse snoepwinkeltjes nog vraag ik me af…?

Nu hier gaat het over de zachte vorm, lange repen of blokjes spek die soms wel eens wit-rose gekleurd zijn.  Deze lekkere malse spekken vinden zowel jong als oud lekker. Je kan ze zo gemakkelijk zelf maken in de vorm die je leuk vindt en kleuren in de kleur die je zelf wilt. Zo kan je desgewenst ook blauwe smurfenspekken maken… ikzelf houd het bij wit en roze.

Dextrose verkoopt de supermarkt soms. Anders kun je deze ingrediënten bij de bak-benodigdhedenwinkel krijgen. Of misschien verkoopt de banketbakker ze wel onder de toonbank…

Snoep goed! Malse spekken, spekkies of ‘maskesvlees’

  • 700 gram fijne suiker (1)
  • 300 gram water (1)
  • 75 gram honing (1)
  • 200 gram glucose
  • 50 gram gelatine (2)
  • 275 gram water (2)
  • kleurstof
  • aardbeien aroma
  • dextrose
  • kokosschilfers

Meng alles met nr (1) samen en laat het zachtjes koken tot alles goed gesmolten is, vervolgens zet je de vloeistof van het vuur.

Doe de glucose in een mengkom en klop deze stevig los, dat gaat heel makkelijk met een mixer of keukenrobot. Doe vervolgens het koude water in een pot en laat de gelatine weken (zacht worden) NIET OP HET VUUR PLAATSEN!! Als de glucose losgeklopt is, meng je deze met de licht afgekoelde suikersiroop.

Nadat deze is gemengd, laat je het mengsel al draaiend afkoelen tot een 60°. Vervolgens meng je nu de reeds zacht geworden gelatine erdoor (uit het water nemen en goed uitknijpen, zodat er zo weinig mogelijk water bij verwerkt wordt).

Zodra deze erbij is ga je zien dat de massa steeds witter wordt en dikker, nu kan je eventueel aroma toevoegen en kleurstof. Je moet pieken krijgen zoals bij slagroom als je de massa gaat uitstorten. Nu kan je de massa in een vorm gieten die je lichtjes hebt in-geolied en laten opstijven.

Als alles opgesteven is kun je naar eigen zin vormpjes, of gewoon vierkantjes snijden, je gaat zien dit is echt plakkerig, maar zodra je er wat kokos of dextrose over uit strooit, is dit verholpen.

Kids zijn er alvast heel happig op..

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer