Mama’s burgers uit de Paleo Chef – Mama’s burgers maakte ik uit het kookboek Paleo Chef van Pete Evans. Lees mijn review hier. Fastfood is natuurlijk uit den boze binnen het Paleo-principe, dus ik besloot de Paleo-hamburgers te maken. Brood wordt hier vervangen door portobello’s. Een heerlijke en gezonde lunch maar ook prima geschikt als snel doordeweeks hoofdgerecht.
Mama’s burgers
Recept voor 4 personen:
- 8 grote portobello’s
- 90 gr kokosolie, eenden-, runder- of varkensvet of ghee
- 600 gr rundergehakt
- 5 eieren
- ½ ui gesnipperd, plus 1 ui in dunne ringen
- 1 el gefermenteerde mosterd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 el gehakte verse bladpeterselie
- snufje chilivlokken en gedroogde oregano
- 4 plakjes nitraatvrije bacon (desgewenst)
Garnering:
- 8 blaadjes botersla
- 8 plakjes rijpe tomaat
- 1 wortel, geschrapt en geraspt
- 4 augurkjes of cornichons, in plakjes
- 1 biet, schoongeboend en in dunne lucifertjes
- 4 el chipotle-aïoli
- 2 el gefermenteerde ketchup of zelfgemaakte ketchup
- 2 el gefermenteerde mosterd of andere lekkere mosterd
Aan de slag nu
Verhit de oven tot 240°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de paddenstoelen met de bolle kant naar boven erop en besprenkel ze met 3 eetlepels kokosolie. Breng op smaak met een snufje zeezout en zwarte peper uit de molen en zet 10-15 in de oven of tot de paddenstoelen zacht zijn. Leg de paddenstoelen op keukenpapier om uit te lekken en af te koelen.
Meng voor de burgers in een kom het gehakt met 1 ei en de gesnipperde ui, mosterd, knoflook, peterselie, chilivlokken, oregano, 1 theelepel zeezout en 1 theelepel zwarte peper uit de molen. Kneed 1,5 centimeter dikke burgers met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter. (ik gebruikte een cup-maat zodat iedere hamburger evenveel gehakt bevat)
Verhit een grillplaat of grillpan matig heet en vet in met 2 eetlepels kokosolie. Leg de uienringen onder de grill en rooster ze ongeveer 10 minuten terwijl je ze af en toe omschept. Leg de burgers en (eventueel) de plakjes bacon naast de uienringen. Bak ze 5 minuten tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Keer de burgers en bacon om en bak nog een paar minuten tot ze gaar zijn. De uienringen moeten zacht en gekaramelliseerd zijn. Schep de burgers, bacon en uien op een bord en houd warm.
Doe de slablaadjes, plakjes tomaat, geraspte wortel, bietjes, augurken, aïoli, ketchip en mosterd in verschillende kommetjes.
Sprenkel de resterende eetlepel olie op de plaat, bak de 4 eieren zoals je wilt en breng op smaak met een snufje peper en zout.
Zet de burgers, paddenstoelen, uienringen, gebakken eieren en alle garnering midden op tafel en laat iedereen zijn eigen burger samenstellen.