Mandarijn Marmelade – Marmelade kennen we vooral uit de Engelse keuken. De traditionele marmelade wordt van sinaasappel gemaakt, maar je kunt marmelade van alle soorten citrusvruchten maken. Mandarijnen zijn in de wintermaanden populairder dan sinaasappelen. Je hebt ze daardoor misschien meer en vaker in huis. Maak dan eens mandarijn marmelade.
Kenmerkend voor een marmelade is dat de schillen van de vrucht er in verwerkt worden. Hierdoor heeft een marmelade altijd een wat bittere ondertoon.
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Mandarijn Marmelade
- 300 gram geleisuiker
- 4 mandarijnen
- 0,5 citroen
- 1 steranijs
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 250 ml water
Zo maak je mandarijn marmelade:
Schil de mandarijnen en de citroen. Snij de helft van de schil van 1 mandarijn en de schil van de halve citroen in heel fijne reepjes. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk wit vlies eraf is. Bij de citroen kan deze laag behoorlijk dik zijn. Door het wit te verwijderen wordt de marmelade minder bitter.
Doe de basterdsuiker met het water in een pannetje en breng het aan de kook. Als het kookt voeg je de steranijs en de gesneden schilletjes toe. Kook dit ongeveer 20 minuten. Na 10 minuten kooktijd haal je de steranijs eruit en bewaar je deze. Na de kooktijd giet je de schilletjes af door een zeef en vang je het vocht op. Het vocht wordt in dit recept niet meer gebruikt maar je kan het heerlijk gebruiken voor ranja, zoete toevoeging in de thee of in de monchoutaartjes die ik met de marmelade heb gemaakt. Zet de schilletjes apart.
Verwijder het witte vlies verder zo veel mogelijk van de mandarijntjes en de halve citroen. Ook de middelste witte velletjes laat je weg. Snij de mandarijn- en citroenparten en stukjes en schep deze, samen met het vocht dat vrijgekomen is door de geleisuiker in een pannetje. Breng dit geheel aan de kook. Als het kookt zet je het vuur lager zodat het kan doorpruttelen. Voeg de steranijs bij het mengsel. Na 5 minuten koken verwijder je de steranijs en druk je het fruit voorzichtig fijn met een stamppotstamper. Roer daarna goed.
Laat het geheel nog zo’n 10 minuten zachtjes koken en giet het geheel dan door een zeef. Druk zoveel mogelijk vruchtvlees door de zeef in je marmelade. Schenk dan de mandarijn marmelade in een jampot en roer de schilletjes erdoor. Laat afkoelen en bewaar het in de koelkast.
MonChou taartje met mandarijn marmelade
Als je toch in de keuken staat voor de mandarijn marmelade kun je er ook deze lekkere MonChou taartjes mee maken.
Meng 140 gram boter met 70 gram suiker, 200 gram bloem, een snufje zout en 1 klein ei. Kneed tot een deegbal en laat deze een uurtje rusten in de koelkast. ( Dit deeg gebruik je niet allemaal voor dit recept maar je kunt de rest van het deeg prima bewaren in de diepvries voor de volgende keer ).
Haal na een uur het deeg uit de koelkast en maak er balletjes van, zo groot als golfballen. Rol ze met wat extra bloem uit tot een lapje van zo’n 5 mm dik. Leg deze in een ingevet taartvormpje ( 10 cm ). Leg er een bakpapiertje op en een blindbakvulling. Bak ze tien minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en bak ze nog eens 5 minuten op 180 graden. Laat ze dan afkoelen.
Maak ondertussen de vulling van MonChou door 100 gram MonChou te mengen met 1 zakje vanillesuiker, 50 gram suiker, het vocht van de marmeladeschilletjes of de ranja. Klop de slagroom stijf met 1 eetlepel suiker en schep deze door het MonChoumengsel. Meng goed! Schep dan alles in een spuitzak en laat het een uurtje opstijven. Spuit daarna de taartbodems vol met de vulling en smeer er per taartje een eetlepel mandarijn marmelade over.