• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Mandarijnengebak – Een typisch gebakje voor 5 december

door Samantha
in Recepten
0
5
Mandarijnengebak

Mandarijnengebak – De mandarijn doet mij altijd denken aan Sinterklaas, waarschijnlijk omdat ze rond deze tijd weer in de winkels verschijnen maar natuurlijk ook omdat de mandarijn toch wel de gezonde traktatie is die de pieten naast de pepernoten aan de kinderen uitdelen. De oorsprong van de mandarijn ligt in China waar ze volop groeien aan de mandarijnenbomen maar de mandarijn die uw tegenwoordig bij uw groenteman aantreft komt veelal uit Spanje of Marokko. Door zijn vaak zoete smaak is de mandarijn een geliefde fruitsoort bij kinderen, en anders dan zijn grote broer de sinaasappel zit de mandarijn losser in zijn schil en maakt hem hierdoor makkelijker te pellen, voor kinderen maakt hem dit natuurlijk nog aantrekkelijker.

Met de mandarijn kunt u veel variëren, uiteraard is hij zo als snack al heerlijk te eten maar ook in een frisse salade is hij helemaal op zijn plaats. Ik ga hem deze keer verwerken in een lekker gebakje en combineer hem met andere smaken die mij aan sinterklaas doen denken. Op deze manier creëert u een heerlijk gebakje voor op pakjesavond.

Voor het maken van mandarijnengebak begint u met het maken van een deegbodem, hierin verwerk ik speculaaskruiden wat dat sinterklaas gevoel weer een beetje versterkt. Speculaaskruiden kunt u kant en klaar kopen in de supermarkt maar is ook heel goed thuis te maken, waarschijnlijk heeft u de meeste kruiden die hierin zijn verwerkt al op uw kruidenrekje staan.

Zelf speculaaskruiden maken

  • 30 gram gemalen kaneel
  • 10 gram gemalen kruidnagels
  • 10 gram gemalen nootmuskaat
  • 5 gram gemalen witte peper
  • 5 gram gemalen anijszaad
  • 5 gram gemalen korianderzaad

Meng alle ingrediënten door elkaar, doe in een schoon kruidenpotje en voorlopig heeft u uw eigen voorraad speculaaskruiden in de kast staan.

mandarijn

Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje

Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.

Mandarijnengebak

De deegbodem

  • 150 gram bloem
  • 100 gram zachte boter
  • 50 gram bruine basterd suiker
  • 1/2 ei
  • 2 theelepels speculaaskruiden

Extra nodig: 6 serveerringen met een doorsnee van 10 cm

Vet de serveerringen licht in met olie.

Meng de boter en de suiker tot een luchtig geheel. Voeg het ei toe en meng alles goed door elkaar. Als laatste voegt u de bloem en de kruiden toe en kneed het geheel tot één deegbal. Laat deze deegbal een uurtje in de koelkast rusten.

Verwarm uw oven voor op 170 graden.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek met de serveerringen ringen uit, laat het deeg in de serveerring, ook tijdens het bakken. Bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier en plaats hier de serveerringen op. Leg het overgebleven deeg ook op de bakplaat en bak deze ook mee, deze kunt u later verkruimelen en als decoratie gebruiken.

Bak de bodems af in ongeveer 12 minuten. Neem uit de oven en laat volledig afkoelen.

Mandarijnmousse

  • 5 mandarijnen
  • 2 eieren
  • 150 gram suiker
  • 1 limoen
  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom

Week de gelatine in een kommetje met koud water.

Rasp de schil van 1 mandarijn en de limoen, pel de mandarijn af en bewaar de partjes voor decoratie later. Pel de volgende 2 mandarijnen en snijdt de partjes in kleine stukjes. De laatste 2 mandarijnen perst u uit en gebruikt hiervan 50 ml sap.

Splits de eieren en klop de eidooiers met 120 gram van de suiker luchtig. Pers de limoen uit boven een pan en voeg hierbij het mandarijnsap, breng dit aan de kook. Zodra het kookt schenkt u het over het eidooiersmengsel en klopt het flink door. Schenk het weer terug in de pan en zet het vuur laag, voeg de stukjes mandarijn en de rasp van de limoen en mandarijn toe. Laat het geheel even inkoken totdat het is ingedikt. Smelt ondertussen de gelatine met aanhangend vocht in een pannetje. Neem de pan met mandarijnenmengsel van het vuur en voeg hierbij de gesmolten gelatine. Roer flink door en laat afkoelen.

Klop de slagroom stijf en spatel dit door het mandarijnmengsel. Klop vervolgens de eiwitten met 30 gram suiker stijf en spatel dit ook door het mandarijnmengsel.

Laat dit een uurtje staan, zodat het iets opstijft maar nog wel wat vloeibaar is. Schenk dit vervolgens is de serveerringen tot net niet aan de rand en plaatst voor een half uurtje in de vriezer.

Chocolade ganache

  • 100 gram chocolade
  • 100 gram slagroom
  • 10 gram boter

Hak de chocolade fijn en doe in een schaaltje, breng de slagroom tot het kookpunt en schenk dan over de chocolade en voeg de boter hierbij. Laat 5 minuutjes staan en roer het geheel dan goed door elkaar. Uw ganache is klaar, u kunt hem nu over de mandarijn mousse schenken en op laten stijven in de koelkast of eventueel de vriezer.

Verwijder nu de serveerringen door uw hand om de serveerring te plaatsen, door de warmte van uw hand zal het gebakje er moeiteloos uitglijden.

Decoreer het mandarijnengebak met een toefje slagroom, mandarijnpartjes en speculaaskruimels.

 

Tags: Sinterklaas recepten
DeelPin436Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

Reacties 5

  1. Lekker Tafelen says:
    7 jaar geleden

    Sorry, we hebben ergens blijkbaar een reactie gemist, maar voor beiden we hebben het over 2 gram en dat is de standaard waar altijd vanuit gegaan wordt.

    Beantwoorden
  2. Marja Boersma says:
    7 jaar geleden

    Dat was mijn vraag ook! Hoeveel weegt het gelatineblaadje? 1 of 2 gram? Maakt nog al wat verschil namelijk! Bij voorbaat dank.

    Beantwoorden
  3. Ria says:
    7 jaar geleden

    De blaadjes gelatine die je gebruikt, zijn er dat van 1 of 2 g? Maakt nl veel verschil uit bij het bereiden van de mousse. Verder leuk receptje.

    Beantwoorden
    • Marja says:
      7 jaar geleden

      Mijn vraag ook! Het maakt idd nogal wat verschil, 1 of 2 gram per blaadje gelatine!!

      Beantwoorden
    • Fieneke says:
      4 jaar geleden

      Wat een leuk recept, ik kwam het toevallig weer tegen. Heb je een tip of je het ook in een springvorm kan maken en welke maat dan?

      Ik hoor graag van je.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen