Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mango chutney zelf maken

2

Mango chutney zelf maken – Waarom zou je mango chutney zelf maken als je het ook kunt kopen in potjes. Wie thuis wel eens Indiase gerechten maakt, kent ze misschien wel, die glazen potjes met mango chutney uit de supermarkt.  Ik wil ze niet afkraken, die potjes, want toen ik voor het eerst Indiase recepten begon te maken, kocht ik ze ook. Je moet ergens beginnen, nietwaar. Maar al gauw dacht ik: “Dit moet beter kunnen. Hoe moeilijk kan het zijn om mango chutney zelf te maken?!”

Je kunt uit een hele berg recepten kiezen als je mango chutney zelf wilt maken. Voor veel mensen is de factor tijd een belangrijk criterium; alles moet snel, snel klaar te maken zijn. Bij mij ging het om de SMAAK. Ik zocht en vond een manier om een hele kruidige en intens smakende chutney te krijgen.  Zo eentje die echt kan doorgaan voor een Indiase mango chutney.  Mango chutney maken volgens mijn recept heeft maar één nadeel: je moet een beetje geduld uitoefenen. Ten eerste moet de chutney langzaam gaar pruttelen; je bent er zo’n 3 tot 4 uur aan kwijt en daarna komt het wachten! De chutney wint namelijk enorm aan smaak als je hem een week of vier tot zelfs acht weken laat staan voor je hem gaat gebruiken. En dat is moeilijk hoor, weet ik uit eigen ervaring. Als je eenmaal je eigen gebroddelde aromatische mango chutney ruikt, dan wil je er het liefst meteen van gaan snoepen. Als je heel nieuwsgierige bent naar de smaak en echt niet kunt wachten met proeven, trakteer jezelf dan op een klein schoteltje. Doe de rest in een schone weckpot of jampotten en vertel jezelf dat je geduld beloond zal worden; de chutney wordt echt nog veel lekkerder!

mango chutney met papadumMango chutney serveer je als bijgerecht bij een Indiase curry, lekker met naan (nan). Of serveer het vooraf als dip met gefrituurde papadum. Zo wordt het vaak aangeboden in Indiase restaurants. Ook buiten de Indiase keuken zijn er talloze toepassingen voor de chutney: Mangochutney met kaas, mangochutney met paté, mangochutney als smaakmaker bij je linzensoep óf in je pompoensoep. We hebben al pompoensoepen op lekker Tafelen staan, maar mijn favoriet komt daar nog bij hoor!  Serveer de chutney eens als bijgerecht bij een Captain’s dinner  of combineer het met platbrood van kikkererwtenmeel: pudla besan  of  socca.  Heerlijk bij geroosterde kip en ach, je vindt er vanzelf nog veel meer toepassingen voor.

Ik schreef het al: Wil je mango chutney zelf maken dan kan je kiezen uit allerlei recepten. Zure, zoete, kruidige en minder kruidige, grove en fijne chutneys; het is een kwestie van smaak welke chutney je het lekkerst vindt. Ik maak het inmiddels al jaren, telkens op min of meer de zelfde wijze. Soms iets pittiger en kruidiger door toevoeging van 1 gesnipperde ui , ongeveer 1 theelepel komijnzaad en wat mosterdzaadjes, soms iets milder door weglating van deze ingrediënten. Voordeel van mijn werkwijze is dat je niet perse met rijpe mango’s hoeft te werken. Neem mango’s die bijna rijp zijn, maar nog een beetje stevig aanvoelen.

Mango chutney zelf maken

Voor ongeveer 1,5 liter:

  • 2 grote mango’s (in totaal 1300-1500 gram)
  • 1 el geraspte, verse gemberwortel
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram (lichtbruine) basterdsuiker
  • 2-3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
  • 3 kardemompeulen, licht gekneusd
  • 1 tl korianderzaad
  • 1/2 tl zout
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 3 groene peperkorrels, geplet
  • 125 ml natuurazijn
  • verse muntblaadjes ( circa 15)
  • verse korianderblaadjes ( van circa 5 takjes)

Werkwijze:

Maak de mango’s schoon en snijd ze in blokjes boven een grote kom. Meng de basterdsuiker door de mangoblokjes, dek af en zet de kom een nacht of een etmaal weg. De mango wordt nu als het ware voorgekookt in de suiker.

De volgende dag:

Verhit een koekenpan zonder vet en rooster de specerijen even kort tot de geuren vrijkomen. De specerijen zijn: kaneelstok, kruidnagel, kardemom, korianderzaad, peperkorrels, chilivlokken en desgewenst de komijnzaadjes en de mosterdzaadjes.

Doe de mango en de suiker in een grote pan met dikke bodem (braadpan) en voeg de geroosterde specerijen er samen met de rest van de ingrediënten aan toe. Roer alles om. Als je de pittigere versie maakt doe je er ook de geroosterde komijn- en mosterdzaad bij en de gesnipperde ui. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna zo laag dat de massa zachtjes blijft pruttelen. Doe de deksel schuin op de pan en laat de chutney circa 3 uur lang zachtjes garen. Je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Controleer tussentijds wel even of de chutney niet aan begint te branden.

Haal de deksel van de pan en laat de mango chutney eventueel nog een half uur tot een uur verder inkoken/indikken. De mangochutney kan nu met behulp van een trechter in een schone (uitgekookte) weckpot overgedaan worden. Je kunt de chutney desgewenst vooraf of vlak voor gebruik nog iets fijner malen met behulp van een staafmixer.

Bewaar de mango chutney in de koelkast. Gebruik telkens een schone lepel om de benodigde hoeveelheid uit de pot te scheppen. Zo houd je de mango chutney heel lang goed en kan je er lekker langzaam van genieten!

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in


  1. Lekker Tafelen zegt

    Fijn compliment Paul, de potten kun je hier kopen: http://www.weckenonline.com/weckpotten-en-inmaakglazen.html

  2. Paul zegt

    Joke, ik weet niet waar je het recept vandaan hebt, maar het is een groot succes. Ik heb je instructies opgevolgd en heb voor het eerst in mijn leven nu deze chutney gemaakt. Hij staat al drie weken in diverse flesjes opgeslagen, buiten de koelkast. En gisteren heb ik voor het eerst de chutney geproefd. Echt lekker, (wat minder suiker gebruikt) de smaak was nadrukkelijk, maar heerlijk fris. Je hebt er niet veel van nodig om de kippebout, rijst en groente mee op smaak te brengen. Dus Mijn compliment voor dit heerlijke recept. P.S> Weet jij waar de kleine glazen potten met deksel kan kopen?
    Groet
    Paul

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.