• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Marinade

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

door Connie Derks
in Marinade
0
0
sinaasappelmarinade voor stoofvlees

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees – Hoe kan vlees de ene keer heerlijk zacht zijn en de andere keer helemaal droog? Een marinade kan het verschil maken tussen een heerlijk mals stukje vlees en een droge taaie lap. Maar niet alleen de marinade, ook de manier van bereiden is van belang. Hoe je dit doet, lees je hier.

Waarom marineren

Bij marineren denk je het eerste aan smaak toevoegen. Dit klopt en vooral bij marinades op basis van olie is dit het geval. De oliemarinades kennen we vooral van het vlees voor de BBQ. Behalve marinades op oliebasis heb je ook marinades op basis van zuur. Meestal is dit wijn, maar er wordt ook wel gebruikgemaakt van azijn of vruchtensap. De zuren breken het bindweefsel van het vlees af waardoor het vlees veel malser wordt. Marineren heeft tijd nodig, dus begin de dag voordat je het vlees wil bakken of op het laatst ’s morgens vroeg met het marineren met deze sinaasappelmarinade.

Gemarineerd en toch taai?

Als je vlees marineert staat het in een koude marinade. Als je het vlees direct uit de koude en natte marinade in de pan doet schrikt het vlees van het temperatuurverschil. Hierdoor wordt het vlees taai. Ze je het vuur lager? Dan krijg je het niet mooi bruin gebakken omdat de temperatuur van de pan te laag is. Laat daarom altijd het vlees met marinade minimaal een uur op temperatuur komen.

Haal het vlees uit de marinade en dep het altijd droog met een stukje keukenpapier. Bak het in gedeeltes zodat de pan niet te hard afkoelt en je de stukken vlees mooi bruin kunt kleuren. Ook erg belangrijk voor een zacht stukje vlees is dat je nooit, maar dan ook nooit koude vloeistof over het vlees mag schudden. Ook hier schrikt het vlees van. Verwarm altijd eerst de marinade, of als je een simpele jus maakt het water, voordat je dit bij het vlees doet. De makkelijkste manier is om het vlees uit de pan te halen en dan de vloeistof in de pan te verwarmen, zo kun je ook die heerlijke aanbaksels die voor heel veel smaak zorgen losroeren. Breng de vloeistof aan de kook en bind dit eventueel met een beetje opgeloste maïzena voor een gebonden jus. Leg daarna pas waar het vlees terug in de pan en warm het nog even door.

Laat vlees met marinade altijd minimaal een uur op temperatuur komen en giet nooit een koude vloeistof over het vlees

Dit vlees is geschikt voor deze sinaasappelmarinade

  • Riblappen
  • Sukadelappen
  • Runderstoofvlees
  • Rund- en varkenspoulet
  • Schouderkarbonades
  • Lamsbout
  • Konijn
Runderriblappen stoven
sinaasappelmarinade voor stoofvlees
sinaasappel - citrus - recept - recepten

Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

Porties: Voor 1 kg vlees
Bereidingstijd: 600 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • schil van 1 sinaasappel
  • sap van 3 sinaasappels
  • 300 milliliter rode wijn
  • 2 takken rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 2 theelepel zout
  • 1 kilo runder stoofvlees naar keuze

Bereidingswijze van dit recept

Vlees met sinaasappelmarinade maak je zo:

Het marineren: Haal de schil van 1 sinaasappel met een dunschiller, zorg ervoor dat je het oranje gedeelte hebt en niet het witte. Het witte van de schil smaakt namelijk bitter. Maak de knoflook schoon en snijd in plakjes. Meng alles in een grote schaal. Dep het vlees droog en snijd het desgewenst in stukken. Meng het vlees met de sinaasappelmarinade en dek de schaal af met huishoudfolie. Zet dit minimaal 6 uur koud weg.

Het bereiden: Haal de schaal uit de koelkast en laat alles op kamertemperatuur komen. Haal het vlees uit de sinaasappelmarinade, maar gooi de marinade niet weg. Dep het vlees droog met keukenpapier. Zet een braadpan op het vuur en verwarm hierin een royale eetlepel boter of olie. Bak het vlees in gedeeltes aan zodat het mooi donkergekleurd is. Leg het gebakken vlees steeds op een bord en bak een volgende batch. Als alles aangebakken is en op een bord ligt doe je de sinaasappelmarinade in de pan. Breng dit aan de kook en roer de aanbaksels los. Doe het vlees weer terug in de pan en zet het vuur op laag. Doe de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 3-4 uur zachtjes gaar stoven tot dit bijna uit elkaar valt. Haal het vlees voorzichtig uit de pan en meng een eetlepel maïzena met een klein beetje water. Giet dit al roerende bij de saus tot deze naar wens gebonden is. Doe het vlees weer terug in de pan en warm nog even kort door.

Tafel lekker !!

DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Curry van kip en aubergine
Curry

Curry van kip en aubergine

Varkenshaas met Cabralessaus
Vleesgerechten

Varkenshaas met Cabralessaus

biefstuk in een taco
Recepten

Biefstuk in een taco

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën
Specials

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Biefstuk met champignonroomsaus
Vleesgerechten

Biefstuk met champignonroomsaus

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen