Merveilleux; Een klassieker uit de Patisserie – Dit gebakje (in België hebben we het ook wel over een pateeke) bestaat uit twee meringues met daartussen opgeklopte slagroom. Deze wordt vervolgens gerold in geschaafde chocolade en meestal voorzien van een toef slagroom en een rode kers. De naam is misschien wat minder bekend, het gebakje kent iedereen.
Homemade zonder restjes
Met een goede basisvoorraad en een beetje kennis kun je heel veel zelf maken. De ingrediënten voor dit gebakje horen allemaal in een goede basisvoorraad thuis. Een ei bestaat nog altijd uit een eigeel en een eiwit. Gebruik het eigeel voor een saus. Maak bijvoorbeeld een mayonaise. De eiwitten blijven dan over en worden maar al te vaak weggegooid. Niet doen! Deze eiwitten zijn een basis voor dit heerlijke gebakje. Je zult een beetje moeten oefenen, maar de techniek is niet heel lastig. Ervaar het zelf en zet eens een ander gebakje op tafel dan de bekende appelpunt.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Merveilleux zelf maken
- 100 ml. eiwit
- 200 gram poedersuiker
- 8 dl. slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
Ontvet de kom van je keukenmachine voor het kloppen van de eiwitten. Klop het eiwit in een keukenmachine stijf en voeg langzaam het poedersuiker toe. Verwarm de oven op 90 graden. Vul een spuitzak met het eiwit. Spuit mooie rondjes op een bakplaat waar een vetvrij papier op ligt. Laat deze ongeveer anderhalf uur drogen in de oven. Na anderhalf uur laat je ze in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier.
Schraap met een dunschiller chocoladeschilfers van een blok chocolade of gebruik kant-en-klare chocoladeschilfers. Klop intussen de slagroom luchtig, maar niet te vast, met de poedersuiker. Vul een spuitzak met een groot getand spuitmondje met de slagroom. Spuit een flinke toef slagroom op één van de merinque en zet er dan een andere merinque als hoedje op. Maak de zijkanten glad en rol ze meteen in de chocoladeschilfers. Zet de merveilleux op een gebakbordje en spuit er een mooie toef slagroom op. Werk af met chocolade en een stukje fruit.