Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bloemkool met een papje; ouderwets met een modern jasje

Bloemkool met een papje kun je gemakkelijk zelf maken, zonder pakjes! Wanneer je de bloemkool in zijn geheel serveert ziet het er nog mooi uit ook.

2 13.566

Bloemkool met een papje – Het is opmerkelijk hoe het televisie-gedrag van mijn zoontje ons eetgedrag beïnvloed. Ik vraag mij af of ik daar alleen in sta of dat meer ouders dit opmerken. Ik heb het dan gelukkig niet over zeuren om een bezoek aan de Mac Donalds, of in andere reclame-uitingen te trappen, maar veel onverwachter. Ik werd al eerder gevraagd om een Turkse pizza te maken, naar aanleiding van een aflevering van “Kindertijd” waarin Turkse kindertjes zelf een Turkse pizza in elkaar flansten. Sindsdien is deze pizza niet meer uit mijn standaardrepertoire weg te denken. Klik hier voor het recept van Turkse pizza.

Nu gaf “De film van Ome Willem” de aanzet. Nee, gelukkig niet het ‘broodje poep’ waar generaties kleuters zich over hebben bescheurd. Maar nadat onze zoon voor de tiende keer dit kindervermaak meezong, vroeg hij zich af wat bloemkool ‘met een pakje’ eigenlijk was. Ik legde hem uit dat het niet ging om bloemkool met een pakje, maar bloemkool met een papje. ‘He bâh!’ riep onze zoon vervolgens. In zijn fantasie werd de bloemkool bedolven onder een dikke laag Brinta. ‘Nee schat, dat is een soort kaassausje en dat is erg lekker hoor’, repliceerde ik kordaat. Dat wilde hij dan wel eens proberen. Liefst vanavond al. Gelukkig had ik bloemkool in huis. Nu kan je daar zo’n Knorr-zakje waaraan je slechts melk of water aan toe hoeft te voegen overheen doen: dan krijg je bloemkool met een pakje; maar zelfgemaakte kaassaus is veel lekkerder, vooral als je hem klaarmaakt volgens onderstaand recept!

Ouderwetse bloemkool met een papje

Nodig voor 3 à 4 personen:

 • 1 bloemkool
 • 1 flinke el. bloem
 • 1 flinke el. roomboter
 • 1 dl. melk
 • +/-50 gram gruyère
 • +/- 50 gram Parmezaanse kaas
 • 1 el. truffelolie
 • ½ tl. geraspte nootmuskaat
 • peper en zout
 • Eventueel: nog wat verse bieslook

Snijd de blaadjes van de bloemkool, dit gaat het gemakkelijkste met een goed koksmes. Dan de steel goed wegsnijden. Als hij in zijn geheel in de pan past, houd de bloemkool nog even heel heel, dat scheelt later nattige stukjes uit de pan vissen. Zet de bloemkool op met een bodempje (ongeveer 3 cm.) water en wat zout. Doe de deksel op de pan. Zodra het water kookt nog een klein kwartiertje laten koken.

Doe in een roestvrijstalen pannetje een eetlepel (met een bergje) bloem en een flinke eetlepel boter. Laat de boel smelten en roer tot alle bloem door de boter is geabsorbeerd. Voeg dan de melk toe en roer met de garde de brokjes los. Laat de saus zachtjes pruttelen totdat hij dikker wordt. Deze basissaus heet overigens een roux, voor wie het nog niet weet. Hij zal wat aan de dikke kant zijn, maar dat komt goed, want straks gaat er nog wat kookvocht door. Rasp of schaaf de kazen. Doe deze door de roux, samen met een half theelepeltje geraspte nootmuskaat en een eetlepel truffelolie. Zet het vuur uit.

Prik na 10 minuten koken even in de bloemkool om te voelen of hij gaar is en laat hem desnoods nog een paar minuten doorkoken. Haal de gare bloemkool uit de pan, laat hem even uitlekken en giet ongeveer 1 dl. kookvocht bij de saus. Roer met de garde. Breng de saus op smaak met peper en zout. Als de saus té dik is, dan kun je er nog een paar eetlepels van het kookvocht erdoor roeren. Dien de bloemkool met een papje op met de saus erover. Eventueel voor de presentatie een snufje nootmuskaat en/of een vleugje gemalen peper er over heen doen. Gegarandeerd lekker! Fijngeknipte bieslook erover of door de saus is overigens ook lekker.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. laura zegt

  En, wat vond zoonlief ervan?

 2. Ludo zegt

  Klint goed! Ga het maken. Wat voor truffelolie gebruik je?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer