• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Mexicaanse Confetti rijst

door Redactie
in Bijgerecht, Recepten
0
0
Mexicaanse Confetti rijst

Mexicaanse Confetti rijst

Confetti rijst, of het een vinding is van de Amerikaanse Mexicanen, of een authentiek Mexicaans gerecht, ik weet het eerlijk gezegd niet. Feit is dat veel ‘Mexicaanse’ recepten die hun weg gevonden hebben naar de rest van de wereld, beïnvloed zijn, veranderd zijn door de Amerikaanse eetgewoontes, de Amerikaanse smaak. Want de Mexicanen zelf (zij die in Mexico leven)  doen er niet zo veel aan om hun recepten te promoten in het buitenland. De recepten waar wij de beschikking over hebben, komen doorgaans van de Mexicanen die in Amerika wonen, er misschien zelfs geboren zijn, of van Amerikanen (en andere buitenlanders) die de Mexicaanse keuken omarmt hebben. Wij kennen in Nederland zodoende voornamelijk de zogenaamde Tex-Mex keuken. Maar goed, in het midden gelaten of confetti rijst authentiek Mexicaans genoemd mag worden, het is een fijn, kleurrijk gerecht en het smáákt in ieder geval Mexicaans. Wij eten het graag, net als de groene rijst waar ik al eerder over schreef. Confetti rijst combineert met van alles. Vlees, kip of vis, maakt niet uit.

Ronde rijstkorrels

Confetti rijst kun je op talloze manieren maken. Het uitgangspunt is dat je de rijst à la risotto of paella  even bakt in wat olie en dan samen met een aantal kleurrijke ingrediënten laat garen in een bouillon. Ik heb daarom geen langkorrelige rijst gebruikt, maar de rondere carnaroli. Je kunt ook arborio rijst gebruiken of rijst die verkocht wordt als paellarijst. Trouwens, volgens Rick Bayless, een beroemde Amerikaanse chef-kok, die intensief onderzoek gedaan heeft naar de Mexicaanse keuken, gebruikt men in Mexico sowieso geen langkorrel rijst, maar een rijsttype met een wat rondere korrel.

Jalapeño

Mexicaanse Confetti rijstDe jalapeñopeper die ik gebruik, (ook wel geschreven als jalapeno) zal niet bij iedereen bekend zijn. Het is een beetje stompe, dikhuidige Mexicaanse peper.  Hier in Nederland worden ze geteeld door het bedrijf Westlandpeppers. Ik was daar vorig jaar in het kader van mijn zoektocht naar Mexicaanse producten nog op bezoek. En jawel hoor, je ziet de verse jalapeño inmiddels gelukkig ook gewoon in de supermarkt liggen. Het is (tegenwoordig) een tamelijk pittige peper, want ze worden met name voor de Amerikaanse markt geteeld. En in de VS wil men hete pepers! Vervang hem desgewenst door een mildere peper, of gebruik een gedeelte van de peper en voeg naar wens wat groene paprika toe aan de rijst.

Mexicaanse Confetti rijst maken

Voor 4 personen

  • 2 el plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 250 gram arborio-, carnaroli- of paellarijst
  • ½ blikje tomatenblokjes met vocht (inhoud 400 gram)
  • 250 ml kippenbouillon
  • ½ oranje (of gele) paprika, in kleine blokjes
  • 1 jalapeño, gesnipperd (desgewenst van de zaadlijst ontdaan)
  • ½ bosje koriander, grofgehakt

Neem een pan met een dikke bodem (braadpan) en verhit de olie daarin. Fruit eerst de ui zachtjes aan en voeg dan de knoflook toe. Laat ook de knoflook een beetje zacht worden. Bak dan de rijstkorrels mee. Roer ze tijdens het bakken goed om, zodat de korrels rondom bedekt worden met een laagje olie.

Voeg de helft van de tomatenblokjes uit blik toe en ook de helft van het vocht. Doe de bouillon erbij, de paprika en de jalapenopeper en breng het geheel aan de kook. Zodra de rijst kookt, zet je de pan met de deksel erop op een laag vuurtje (stoofpitje) en laat je hem zachtjes garen. De rijst is gaar in 15 tot 20 minuten. Controleer na 15 minuten of de boel niet begint aan te branden, voeg er eventueel een klein beetje bouillon of water aan toe. Zet het vuur uit, als het al vocht is opgenomen en de rijst voldoende gaar is. Laat de gesloten pan nog zo’n 10 minuten staan voor je de rijst opdient.

Schep de korianderblaadjes er vlak voor je opdient doorheen en garneer de rijst eventueel met een achtergehouden takje koriander.

Variaties: Je kunt ook nog wat maiskorrels door de rijst doen of in plaats van een verse jalapeno de peper uit blik/potje gebruiken. En, wil je dit gerecht maken met verse tomaten? Rooster de tomaten dan, naar Mexicaans gebruik,  in een droge pan tot de velletjes zwart beginnen te blakeren. Verwijder vervolgens de velletjes en hak de tomaten in blokjes.

Tags: Mexicaans
DeelPin10Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen