Mijn versie van Spanakopita (Griekse spinazietaart) – Spanakopita betekent ‘spinaziebrood’ in het Grieks, maar het is eerder een soort taart, met filodeeg, dan een brood. Hij is heerlijk knapperig, doordat het filodeeg ook bovenop zit. Dit is een traditioneel gerecht uit de Griekse keuken. Lekker als snack, lunch en maaltijd.
Tip: in plaats van een grote taart, kun je ook steeds wat vulling op een blaadje filodeeg leggen en dat vouwen tot een driehoekje of rollen tot een soort sigaar. Dan maak je er kleine snacks van.
Mijn versie van Spanakopita (Griekse spinazietaart)
- 1 pak filodeeg (voor taart)
- 1 pond verse spinazie
- 100 gr gesmolten boter
- Griekse olijfolie
- 500 gr Feta
- 2 el roomkaas
- 3 el geraspte Pecorino of Parmezaan
- 2 eieren
- zwarte peper
Neem de verse spinazie en was de blaadjes. Doe ze in een grote pan met kokend water en laat de spinazie 5 minuten koken totdat het zacht is. Laat heel goed uitlekken en doe de spinazie in een schaal. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht: 160 graden). Maak de eieren kapot en voeg de dooier en het eiwit bij de spinazie. Neem de plakjes feta kaas en verkruimel ze met je handen. Doe dit ook in een schaal en voeg verbrokkelde of liever geraspte Parmezaan of Pecorino (=schapenkaas) en de roomkaas toe. Meng door elkaar. Voeg nu alles bij elkaar en breng op (eigen) smaak met en beetje zwarte peper. Gebruik beslist geen zout want de kaas is zout genoeg. Maak het filodeeg open, leg in een ingevette ovenschaal. Vet deeg in met gesmolten boter en olijfolie. Voeg de vulling toe, strijk glad, dek af met filodeeg en beetje boter/olijfolie.
Zet hem nu in de voorverwarmde oven en bak de taart 1 uur totdat hij goudbruin is. Snijd hem daarna in vierkante stukjes (of in ruitjes) en serveer. Elk stukje is smullen geblazen.
Lekker met een koud glas Retsina.
Ziet er lekker uit Alex! Dit ga ik zeker binnenkort eens maken. Er ligt nog filodeeg in de vriezer. En helemaal vega 😉