Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mini kaasscones

Mini kaasscones zijn een mooie hartige, stoere tegenhanger van de zoete scones. Lekker bij een Engelse tea. Ook leggen we je hier de Engelse Tea cultuur uit!

0 880

Mini kaasscones – Of je ze nu ‘s middags bij een kopje thee neemt of ze serveert tijdens een lekkere brunch of dinch (diner-lunch), deze mini kaasscones zijn een leuke variant op de naturel zoete scones. We gaan je wat vertellen over de Engelse theemomenten en hoe je deze lekkere mini kaasscones maakt.


High tea, afternoon tea en cream tea? Hoe zit het.

Hier in Nederland kennen en noemen we alle Engelse theegelegenheden een High tea. Maar dat is onterecht. En dan is er nog de “cream tea”. Deze is in Nederland een stuk minder bekend maar net zo smakelijk. Hieronder vind je ze alle drie op een rijtje.

Afternoon tea: Traditioneel vind dit om 4 uur s` middags plaats om het gat tussen de lunch en het diner op te vangen. Vroeger at men in Engeland namelijk om 20.00  ‘s avonds warm. Tegenwoordig met de moderne tijd veranderd dit en eten ook Engelsen steeds meer tussen 17.00 en 19.00.

Afternoon tea is echt voor de hogere klasse en vind plaats op lage comfortabele stoelen (lounge). De afternoon tea bestaat uit thee, sandwiches, scones en zoete cakejes en kleine gebakjes. Men begint altijd bij het hartige en eindigt zoet.

High tea: Dit is het theemoment van de arbeidersklasse en vond later op de middag plaats. De arbeiders waren immers om 4 uur nog gewoon aan het werk. Dit theemoment was vaak een vervanger voor de avondmaaltijd en bestond uit meer hartige gerechtjes met thee. Meestal was dit tussen 5 en 6. Wat tegenwoordig ons tijdstip is voor de avondmaaltijd.

De naam High tea is gegeven omdat dit theemoment aan de hoge tafel met hoge stoelen word genuttigd. De high tea bestaat uit koud vlees, vis en/of ei-gerechten. Verder bestaat het uit sandwiches, fruit, koekjes of zoete lekkernijen.

Cream tea: Cream tea zie je veel in Engeland. Waarbij Afternoon tea en High tea niet meer dagelijks gebruikt worden en meer voor speciale gelegenheden zijn, is een cream tea veel toegankelijker. En dat is begrijpelijk want dit theemoment bestaat uit thee met lekkere scones, clotted cream (zoete crème achtige boter) en jam. Tegenwoordig wordt deze cream tea ook vooral voor mannen hartig geserveerd met kaasscones, boter en kleine blokjes kaas erbij.

Om deze lekkere hartige scones te maken hebben we dit recept voor je.

Mini kaascones

Nodig voor 16 mini scones:

  • 250 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl. bakpoeder
  • 40 gr. zachte roomboter
  • 25 gr. witte basterdsuiker
  • 1 snuf vers gemalen peper
  • 1 ei maat L
  • 1 plak kaas à 1 cm dik.
  • 100 ml volle melk

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het zelfrijzende bloem en het bakpoeder in een grote kom. Doe de boter erbij en wrijf de boter en bloem tussen je vingertoppen tot je een kruimelige massa hebt. Roer dan de suiker en peper erdoorheen.

Hou een paar eetlepels melk apart voor het glaceren van de scones. Doe bij de rest van de melk het ei en kluts deze goed door elkaar. Kneed alles goed door tot een mooi deeg. Het deeg moet een kleine beetje plakkerig zijn. Rol het deeg vervolgens uit tot 2 cm. Met een ronde koekjes-uitsteker van ongeveer 3 a 4 cm steek je de scones uit. Kneed het deeg weer samen en steek weer nieuwe scones uit. Net zo lang tot het deeg op is.

BELANGRIJK: Draai de steker niet rond! Je scones zullen dan niet even rijzen en scheef worden.

Neem een plak kaas van ongeveer 1 cm doorsnee. Snij hier ongeveer 16 blokjes uit. Met de melk die je apart gehouden hebt en glaceer ze met de melk met een kwastje. Steek nu de blokjes kaas in het midden van de scones. Bak de scones ongeveer 10 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.

Serveertip: Serveer ze met roomboter of een lekkere mosterd.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer