Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton – Vóór 1600 kende men vooral de stoofpeer, ook wel keukenpeer genoemd. De eerste handperen werden in Frankrijk en Italië geoogst. Handperen waren in die tijd vooral een delicatesse voor de elite, het plebs ( lagere volk ) mocht het doen met de stoofperen. Maar deze mensen bleken inventief in hoe deze wrange steenharde vruchten smakelijk te maken. Ze kookten de peren urenlang in rode wijn, zodat de peren zacht en smaakvol werden.
Het was een erg gewilde vrucht in die tijd omdat ze lang goed bleven. Van de honderden stoofpeer-rassen zijn alleen nog maar de Saint Rémy en Gieser Wildeman over. De Saint Rémy is van een redelijk goede kwaliteit, maar jammer genoeg geen echte roodkoker. Onze Gieser Wildeman daarentegen, wordt prachtig rood na ongeveer drie uur koken. De stoofpeer was vroeger niet weg te denken bij stoofvlees met spruitjes op zondag, en was een trouwe metgezel bij het kerstdiner.
De stoofpeer was vroeger niet weg te denken bij stoofvlees met spruitjes op zondag, en was een trouwe metgezel bij het kerstdiner.
Onderstaande hartige mini-quiches met stoofpeer, blue stilton en port/ bosvruchten-saus is daar een leuke afwisseling op. Ook een stoofpeer moet een beetje met zijn tijd mee.
Dit gerecht kan als tussengerecht worden geserveerd als onderdeel van een menu, maar ook als hoofdgerecht met bijvoorbeeld spruitjes of broccoli.
Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton
Nodig voor twee quiches:
- 2 mini springvormpjes van 12 cm doorsnee (te koop bij de AH of Hema)
- 1 vel bakpapier
- 1 pak filodeeg (twee delen in een verpakking)
- gesmolten roomboter of olijfolie voor het invetten
- 125 g ricotta
- 1 ei
- 100 g bleu stilton
- peper & zout
- 6 mooie rode stoofpeertjes met steeltje, gebruik voor dit recept mooie kleine stoofperen
Voor het sausje:
- 1/2 dl rode port
- 1 flinke el bosvruchtenjam
- klein stukje van groentebouillontablet
- 1/2 tl maizena met 1 tl water
Garnering:
- 50 g garneer-amandelen
Zo maak je mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton:
(Voor)bereiding filodeeg-bakjes: vet de twee vormpjes in met boter of olie. Knip voor de bodem twee cirkels uit het bakpapier ter grootte van de springvormpjes en leg erin.
Knip het filodeeg in de lengte door (12 cm breed) en vet aan beide kanten in. Leg vijf lapjes elkaar overlappend in iedere vorm. Laat de randen omhoog staan. Druk de filodeeg goed aan in de vorm. Knip het deeg wat boven de rand uitsteekt weg en bewaar.
(Voor)bereiding vulling: klop met een garde de ricotta los met het ei, peper en zout. Verkruimel de helft van de stilton erdoor en breng verder op smaak met peper en zout.
Bereiding geroosterde amandelen: rooster de amandelen bruin in een anti-aanbakpannetje op hoog vuur. Wel goed in beweging houden. Ze moeten niet verbranden.
Bereiding: vul de filodeeg-bakjes met het ricotta-mengsel, plaats drie stoofpeertje rechtop in ieder taartje met het steeltje naar boven en verkruimel de rest van de bleu stilton er omheen.
Plaats de quiches in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak ze in 25 minuten mooi bruin en gaar.
Intussen heb je mooi de handen vrij om het sausje te maken.
Voor het sausje: kook de rode port met de jam in tot de helft. Verkruimel er een stukje bouillontablet boven en bind bij met de iets aangelengde maïzena
Serveren: Haal de springvorm-rand om de quiches weg, en plaats met een spatel de mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton op twee mooie borden. Drapeer er wat saus over- en omheen en garneer met de geroosterde amandelen en wat gehakte peterselie.
Tip: verfrommel het overgebleven filodeeg in twee proppen en bak in klein ovenschaaltje mee. Dit is lekker later bij de koffie met geroosterde amandelen met honing erover gesprenkeld.