Mississippi mud pie ~ hemels genot op aarde
De Mississippie Mud Pie zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat de vulling van deze taart qua uiterlijk sterk zou doen denken aan de modder op de oevers van de rivier de Mississippi. De smaak doet gelukkig geenszins denken aan modder.
Voor al degene die net als ik gek op chocolade zijn, is deze taart een hemels genot op aarde. Zelden at ik zoiets lekkers. Eerlijk is eerlijk ik ben een echte zoetekauw en om echt van deze taart te kunnen genieten moet je dat ook wel zijn, want hij is zoet met een hoofdletter Z.
Ik heb er voor gekozen om voor de bodem zelf chocoladekoekjes te bakken, wellicht wat extra werk, maar in de keuken bezig zijn is nou eenmaal mijn hobby. Uiteraard kunt u de koekjes ook al eerder bakken. Wilt u toch liever sneller aan de slag dan kunt u er voor kiezen de bodem te maken van gekochte chocolade koekjes of, wat veel gebruikt wordt voor deze taart, oreokoekjes. Houd dan ongeveer 200 gram koekjes aan.
Chocoladekoekjes
- 120 gram bloem
- 80 gram cacao
- 1/4 theelepel baking soda
- 1/4 theelepel zout
- 60 gram boter op kamertemperatuur
- 55 gram donker bruine basterd suiker
- 50 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 45 ml (volle) melk
Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de bloem, cacao, baking soda en het zout. Klop in een ander kom de zachte boter en suiker tot een lichte, crèmige massa. Snijdt het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg en de melk toe aan de boter en mix tot het één geheel wordt. Voeg het bloemmengsel erbij en klop nog even tot één samenhangend geheel. Schep met een ijslepel bolletjes deeg op een met bakpakier beklede bakplaat en druk ze met een lichtbebloemde hand plat, het maakt niet uit als ze er niet helemaal perfect uitzien, uiteindelijke worden ze toch weer gemalen. Bak de koekjes in 12 minuten gaar in de voorverwarmde oven en laat ze daarna even afkoelen (om dit te bespoedigen kunt u ze 10 minuten in de vriezer plaatsen)
Voor de bodem:
- 200 gram chocolade koekjes
- 50 gram hazelnoten
- 60 gram gesmolten boter
- springvorm met een doorsnee van 20 cm
Rooster de hazelnoten in een koekenpan, laat ze afkoelen. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Maal de koekjes samen met de hazelnoten fijn, smelt de boter en voeg deze toe aan de koekjes. Roer deze door elkaar en stort vervolgens in de springvorm. Druk flink aan met de achterkant van een eetlepel en dek af met huishoudfolie. Laat vervolgens een half uur in de koelkast rusten.
Chocolade vulling
- 150 gram boter
- 150 gram pure chocolade
- 2 eieren
- 150 gram bruine basterd suiker
- 200 gram mascarpone
Verwarm de oven voor op 140 graden. Smelt de boter in een pan. Neem van het vuur. Voeg de chocolade toe. Laat 4 minuten staan en roer dan door. Klop de eieren met de suiker tot een romige massa. Schep vervolgens het chocolademengsel erdoor. Roer de mascarpone goed los met een vork, voeg bij het mengsel en roer tot het een egale massa wordt. Schenk voorzichtig in de bakvorm. Bak ca. 45 minuten in het midden van de oven tot dat de vulling net gestold is.
Laat de taart zeker 2 uur afkoelen op een rooster.
Topping
- 300 gram gecondenseerde melk
- 150 gram chocolade
- 75 ml honing
Verwarm de chocolade, gecondenseerde melk en honing en laat al roerend indikken. Laat vervolgens 10 minuten afkoelen en verdeel de saus over de taart, dek af en zet 2 uur in de koelkast.
Om de smaken nog intenser te laten worden kunt u deze taart het best al een dag voor opdienen maken. Bewaar hem dan ik de koelkast en haal hem een uurtje voor opdienen eruit, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Opdienen is heerlijk met aangevette slagroom, hiervoor klopt u eerst 100 ml slagroom (eventueel met suiker) half stijf, vervolgens voegt u 50 gram losgeroerde mascarpone toe en klopt het geheel verder stijf.
Deze taart gisteren gemaakt en ik moet zeggen, hij is echt hemels lekker! Niet een taart die ik elke maand zal maken want dan heb ik echt over een paar maanden een maatje groter nodig 😉